ЕЦБ ще кредитира централни банки извън Еврозоната

Механизмът ще може да бъде използван една година - до юни 2021 г.

ЕЦБ ще кредитира централни банки извън Еврозоната

Снимка: Unsplash

992 ~ 2 мин. четене

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предлага заеми на национални централните банки от държавите в Европейския съюз, които не са част от валутния съюз. Това става ясно от съобщение на ЕЦБ от днес, като се посочва, че кредитирането ще е под формата на репо сделки. Целта е да се осигури ликвидност във финансовите системи на държавите извън валутния съюз във времена, в които такава може да се набавя по-трудно заради пандемията.

ЕЦБ посочва, че това е част от общите мерки за реакция спрямо коронакризата. Централната банка предлага тази възможност в случай на пазарна дисфункция в резултат от шока от Covid-19, която може да повлияе неблагоприятно на паричната политика на еврозоната.

Отпускането на заема ще се случи съгласно новия механизъм Eurosystem repo facility for central banks (EUREP). С него ЕЦБ ще предостави ликвидност в евро на широк набор от централни банки извън еврозоната срещу "адекватно търгувано обезпечение", деноминирано в евро. Достъпът до средствата ще подлежи на одобрение от Управителния съвет на ЕЦБ. Най-потенциални бенефициенти са банките, които се нуждаят от еврофинансиране и не могат да получат такова финансиране от пазара или го получават на прекалено висока цена.

Механизмът EUREP, който ще допълни двустранните суап и репо линии, ще бъде наличен за 12 месеца - до края на юни 2021 г.

Въпреки че репо програмата е достъпна за широк кръг централни банки извън еврозоната, ценообразуването на EUREP е малко по-скъпо, отколкото при двустранна репо или суап линия, а обхватът на обезпечението – по-тесен, отколкото при двустранна репо линия.

ЕЦБ има постоянни споразумения за суап линия с големи централни банки, чиито валути играят важна роля на световните финансови пазари, сред които Bank of England, Bank of Japan, Фед и други. През март ЕЦБ сключи договор за суап линия и с Българска народна банка. Чрез нея ЕЦБ обменя евро спрямо друга национална валута.

Подкрепи Economic.bg