Eurobank и Alphabank поискаха помощ от ЕЦБ

Fitch понижи прогнозата си по кредитния рейтинг на Гърция от \"стабилна\" на \"негативна\"

Eurobank и Alphabank поискаха помощ от ЕЦБ

Две от четирите най-големи гръцки банки са поискали спешна помощ от ЕЦБ заради недостиг на ликвидни средства, причинено от несигурността от предсрочните избори, съобщи гръцката централна банка.

Анализаторите предупреждават, че победа за СИРИЗА на изборите, която иска да обърне политиката на строги икономии, може да предизвика масово теглене на средства от гръцките банки, което застрашава мястото на страната в еврозоната.

Eurobank и Alphabank потвърдиха, че са поискали спешна ликвидна инжекция от ЕЦБ. Молбата им ще бъде разгледана следващата седмица. "Това е предпазно искане", заяви източник от Eurobank. "Ние не се нуждаем от спасителна програма, а от ликвидни средства", обясни той.

Представител на Alphabank също заяви, че искането е предпазен ход.

Поисканата подкрепа е в размер на 5 млрд. евро, съобщи "Файненшъл таймс".

Eurobank е представена в България чрез дъщерната си Пощенска банка, а Alphabank също има клон в страната ни.

Малко след това международната рейтингова агенция Fitch понижи прогнозата си по кредитния рейтинг на Гърция от "стабилна" на "негативна".

"Текущият период на политическа неопределеност води до увеличаване рисковете за кредитоспособността на Гърция като официално финансиране и е възможно откритият достъп до пазара да бъде отложен с няколко месеца", се казва в изявление на Fitch. Въпреки понижената прогноза кредитният рейтинг на Атина остава непроменен - на ниво "В".

Коментари: 0