Евродепутатите отхвърлиха спорния закон за авторското право

Те ще се върнат към казуса през септември

Евродепутатите отхвърлиха спорния закон за авторското право

Снимка: Pixabay

1664 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Членовете на Европейския парламент (ЕП) отхвърлиха спорния закон за авторското право в сегашния му вид, който щеше да доведе до безпрецедентно филтриране на информацията в интернет. 

Решението бе взето на днешното заседание на ЕП с мнозинство от 318 гласа "против" срещу 278 "за" и 31 "въздържал се". 

Съдбата на Директивата на ЕС за авторското право и единния цифров пазар все още не е решена окончателно. Депутатите ще се върнат към казуса през септември. По-рано, на 20 юни, Директивата бе одобрена от правната комисия и така влезе в пленарна зала. 

Законът, иначе целящ да гарантира защитата на авторските права, би нарушил някои от основните принципи на интернет пространството. Притесненията са насочени конкретно към спорните членове 11-и и 13-и. 

Първият иска да регулира ползването на публични цифрови ресурси чрез сключването на договори за ползване. Това означава, че дори само за споделянето на линк, социалните мрежи и търсачки би следвало да плащат на източника на съдържанието. Според критиците тази точка в закона крие лобистки интереси и би поставила независимите автори в крайно неблагоприятна позиция на фона на все по-жестоката конкуренция в сектора. 

Член 13 пък предизвика още по-широка дискусия, тъй като предвижда внедряването на автоматични филтри за качване на съдържание с цел да се следи и предотврати нарушаването на авторските права. Към днешна дата обаче въпросните филтри са несъвършени и често блокират съдържание, което не е в разрез с правилата. Опасенията се простират и в посока на цензурата, като върлите критици допускат мрачни сценарии за ограничаване на гражданската свобода на словото, давайки за пример Китай. Подводният камък е в това, че според спорния текст в Директивата филтрите би трябвало да сканират всяка една публикация на потребителите – текст, снимки, видеа, включително и шеговитите мемета. 

Срещу спорните текстове в Директивата скочиха редица неправителствени организации, както и някои от именитите пионери на интернет, сред които създателят на WWW сър Тим Бърнарс-Лий, интернет пионерът Винт Сърф, съоснователят на Wikipedia Джими Уелс, съоснователя на Mozilla Мичъл Бейкър и основателят на интернет архива Брюстър Кейл. 

Подкрепи Economic.bg