Европейците масово резервират летни почивки въпреки несигурността

С 20% поскъпва средната цена за резервации в сравнение с лятото на 2019 г.

Европейците масово резервират летни почивки въпреки несигурността

Снимка: БТА

1468 ~ 1 мин. четене

Европейците гледат смело към следващите месеци въпреки настоящите ограничения, като смятат, че коронавирусът няма да отмени летните им почивки за втора поредна година. Независимо от несигурността около пандемията, милиони летовници, предимно от Обединеното кралство, вече са резервирали пътувания за лятото и са похарчили за тях дори повече, отколкото преди кризата, по данни на туристическия гигант TUI.

Най-големият туроператор в света обяви в свое изявление, че 2.8 милиона клиенти в момента са си резервирали почивка за Лято 2021. Това е с 44% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г., но с над една пета повече от общия брой гости, които са се били записали за почивка между средата на юни и октомври 2020 г.

Около половината от въпросните резервации за лятото идват от ваучерите и прехвърлените почивки, които така и не можаха да се състоят през миналата година. Темпът на изцяло новите записвания обаче се увеличава през последните седмици, казват още от компанията.

Средната цена, за която се правят резервации, се е увеличила с 20% в сравнение с лятото на 2019 г. „Купувачите наваксват и са готови да платят повече за ваканциите си“, казват от TUI. Компанията е обнадеждена, че предстоящият сезон ще бъде добър.

Не всички обаче са толкова оптимистично настроени за идните месеци. Световната туристическа организация заяви през януари, че перспективите за възстановяване на пътуванията и туризма тази година „изглежда са се влошили“. А очакванията ѝ са, че връщането на международния туризъм до нивата от 2019 г. може да отнеме до четири години.

Подкрепи Economic.bg