Европейската икономика се е забавила значително

ЕЦБ има все повече причини да се опасява за рецесия на Стария контитент

Европейската икономика се е забавила значително

Снимка: PxHere

432 ~ 2 мин. четене
Икономическият ръст в страните от Еврозоната се е забавил значително през второто тримесечие на годината, увеличавайки натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да вземе мерки за предотвратяването на потенциална рецесия.

Икономиките на страните, които използват еврото за своя валута, през миналото тримесечие са отбелязали среден ръст от 0.2%, което е наполовина в сравнение с ръста от 0.4% през първото тримесечие на годината, сочат данните от Eurostat. На годишна база икономическият ръст е 1.1%.

„Това подчертава, че забавянето на икономиката в Европа е значително”, коментира Ангел Талавера, икономист от Oxford Economics – компания за пазарни анализи, която определя статистическите данни като слаби, но очаквани.

Друг обезпокоителен факт е, че инфлацията през юли се е понижила още повече – до 1.1% в сравнение с 1.3% през юни. Така инфлацията остава значително под целта на ЕЦБ от близо 2%.

Днешните данни идват в същия ден, когато американският Федерален резерв, притеснен от знаците, че дългогодишния възход на щатската икономика е към края си, се очаква да обяви понижение на основния лихвен процент.

По думите на Талавера и други анализатори търговските войни, поведени от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, са натежали на европейската икономика и особено на страни като Германия и Италия, които са силно зависими от износа. Проучване за бизнес доверието в Германия от миналата седмица показа най-големия негов спад от началото на 2009 г. насам. Повишаващата се вероятност Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение също е причина за несигурност сред компаниите на Стария континент.

ЕЦБ става все по-обезпокоена за шансовете Европа да влиза в рецесия и миналата седмица обяви, че търси начини как да се съживи забавящата се икономика. Първите планове за това може да бъдат обявени най-рано през септември.
Подкрепи Economic.bg