Европейските държави решиха да не отварят ски курортите

Днес Италия удължи забраната за ски в страната

Европейските държави решиха да не отварят ски курортите

Снимка: Pixabay

Италианското правителство, като част от борбата срещу коронавирусната инфекция, удължи забраната за ски в алпийските курорти в страната до 15 февруари 2021 г., пише Reuters, позовавайки се на указ на премиера Джузепе Конте.

 

Изключение ще бъде направено само за професионални спортисти и за скиори аматьори, които имат специално разрешение от Италианския олимпийски комитет. По-рано се предполагаше, че забраната за любителски ски ще бъде отменена през януари.

Това не е единственият спорт, който се превърна в "жертва" на борбата срещу COVID-19 в Италия: фитнес зали и басейни ще бъдат затворени в страната поне до 5 март.

Трудности с алпийските ски се наблюдават и в други европейски страни.

Първоначално беше планирано ски курортите във Франция да се отворят на 7 януари, но властите на страната решиха да отложат този въпрос до 20 януари поради ситуацията с коронавируса.

"Това е спешен въпрос. Ако не отворим, курортите ще умрат", заяви Жан-Люк Бош, ръководител на националната асоциация на планинските обекти ANMSM, цитиран от френски медии.

Междувременно в Австрия, където ски курортите възобновиха работата си в края на декември, но хотелите и ресторантите на тяхна територия останаха затворени, наскоро беше открит нов клъстер от 17 души, заразени с новия щам на коронавирус в курорт в Тирол. Те са британска група, дошла в Австрия на курс за обучение на инструктори по алпийски ски.

Досега курортите в Швейцария остават отворени, въпреки че преди това правителството удължи редица ограничителни мерки до края на февруари, включително затварянето на ресторанти и барове. Жителите и туристите обаче се сблъскаха с друг проблем - повишена опасност от лавини беше обявена в швейцарските Алпи след обилен снеговалеж.

Коментари: 0