Европейските пазари започнаха седмицата „на зелено“

Мечите пазари са прекъснати благодарение на отчетеното забавяне на новите случаи на COVID-19

Европейските пазари започнаха седмицата „на зелено“

Снимка: Pixabay

388 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейските пазари започнаха седмицата на зелената територия, движени от данните, че случаите на коронавирус в Европа намаляват. Общоевропейският Stoxx 600 се покачи с 2.5% при старта на сесията, а след това увеличението стигна 5.81%. Нагоре се движат всички сектори и основни борси, пише CNBC.

Лондонският FTSE се увеличи със 160 пункта до 5 575 към 10:32 българско време, германският DAX се покачи с 385 пункта, достигайки 9 911, а френският CAC 40 нарасна със 148 пункта до 4 303, а италианският FTSE MIB повиши с 868 пункта до 21 825.

Инвеститорите вече разполагат с убедителни данни, показващи признаци на утихване на пандемията от коронавируса. Новите заразени и смъртните случаи стават все по-малко. В Италия беше първото голямо огнище на заразата извън Китай, но страната отчете вчера най-ниската дневна смъртност от COVID-19 за повече от две седмици. Германия се радван на забавяне в броя на новите случаи за трети пореден ден.

Същата тенденция се наблюдава и в Испания, като за вчера е отчетено 6% увеличението на смъртните случаи, сравнено с 12% за седмица по-рано. „Данните доказват, че разпространяването на вируса намалява", заяви на пресконференция испанският министър на здравеопазването Салвадор Ила.

Междувременно в Лондон премиерът Борис Джонсън е приет в болница. Изминали са 10 дни от диагнозата COVID-19. Според представител на кабинета му това е предпазна мярка, тъй като премиерът продължава да има симптоми на вируса.

Фондовите пазари в азиатско-тихоокеанският регион се покачиха, тъй като планирана среща между Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), първоначално предвидена да се проведе в понеделник, се отложи.

Цените на петрола паднаха по време на ранната сутрешна търговия, след като Алиансът на нефтопроизводителите OPEC + обяви, че няма да проведе днес срещата, на която можеше да се вземе решение за намаляване на производството. Американския лек суров петрол (WTI)  се понижи с 2.86%, достигайки 27.53 долара за барел, докато Брент потъна с 1.7% до 33.53 долара за барел.

Подкрепи Economic.bg