Йордан Цонев: Ще следим правителството за схемата „60/40“, ако трябва ще променяме закона

Депутатът от ДПС настоява да се приеме „правилна“ наредба за прилагането на поправките в Закона за извънредното положение

Йордан Цонев: Ще следим правителството за схемата „60/40“, ако трябва ще променяме закона
1208 ~ 2 мин. четене

С промените в схемата „60/40“, предложени от бизнеса, тя ще стане работеща. Защото предложението по принцип беше правилно и добро - и за бизнеса, и за работниците. Но имаше в него един момент, който го правеше почти неработещо – това беше именно, че бизнесът поема осигуровките на цялото възнаграждение, докато държавата плаща само 60% от нетното възнаграждение. Това каза депутатът Йордан Цонев, по чието предложение вчера депутатите от Комисията по бюджет и финанси прие промени в предложената от правителството схема „60/40“ и държавата освен 60% от нетното възнаграждение, ще поеме и същия дял от осигуровките.

„Но е много важно това предложение да бъде последвано от правилна наредба за прилагането му. Ние ще следим тази наредба. Работодателските организации имат предложение как да е обхватът на това предложение. Ще помолим правителството и министър Горанов да се съобрази с искането на бизнеса, иначе ще сме принудени да внесем поправки в закона – такива, каквито трябва да са в наредбата. Но ако не са правилно направени, ние ще ги направим чрез промени в закона“, каза Цонев пред БНТ.

По отношение на самото предложение държавата да поеме 60% от осигуровките, Цонев напомни че то е на бизнеса (предложението е на КРИБ – бел. ред.) и той просто се е съобразил с критиките. „И ние предложихме всяка страна да плаща и осигуровките спрямо дела на поетото възнаграждение. Държавата плаща 60% от възнаграждението, плаща и същия дял от осигуровките. Бизнесът поемат 40%, съответно 40% от осигуровките. Така предложението наистина стана 60/40“, обясни депутатът от ДПС.

По отношение на искането на другата голяма работодателска организация – АИКБ, неработещите служители да не получават 100% възнаграждение, а само 60% и то поето изцяло от държавата, Йордан Цонев заяви, че е справедливо да се получава 100% от заплатата в приетото съотношение. „По-нататък, в зависимост колко ще продължи кризата и колко отрасъла ще са засегнати, ще се мислят други варианти. Но на този етап и бюджетно е приемливо, и изпълнимо. Ние смятаме, че и бизнесът трябва да е съпричастен с усилията на държавата да компенсират засегнатите от кризата хора и бизнеси“, каза Цонев.

Подкрепи Economic.bg