Европейският съд удари испанските банки със 7 млрд. евро

Финансовите институции субективно са определяли прекалено високи лихви по ипотечните кредити

Европейският съд удари испанските банки със 7 млрд. евро
Банките в Испания ще трябва да върнат на клиентите си 7 млрд. евро, постанови съдът на Европейския съюз. Това са пари, които финансовите институции в страната са спечелили от клиентите, взели ипотечни кредити при умишлено завишени лихви през последните години.

В решението на съда се обяснява, че банките де факто са определяли субективно минимално ниво на лихвата за ипотека, както и нивото на плаваща лихва. Това е лишило европейските потребители от възможността да се възползват напълно от предимствата на рекордно ниските лихви, наблюдаващи се в Еврозоната през последните години.

По изчисления на Morgan Stanley приходите на банките в резултат на такива действия са около 7 млрд. евро.
Връщането на парите на клиентите на банките може да струва милиарди евро, което ще постави под заплаха финансовата стабилност на такива банки като Banco Sabadell, Caixabank, Banco Popular, BBVA и Liberbank.

След обявяването на решението на съда в сряда акциите на засегнатите банки се сринаха. Popular загуби 7%, Sadabell – 6%, Caixabank - 5%, Liberbank – над 11%.

Върховният съд на Испания смята действията на банките за незаконни още от 2013 г., но постанови, че те не са длъжни да връщат средства на клиентите. Те обаче решиха да оспорят решението на испанския съд пред съдебната инстанция на ЕС.
Коментари: 0