Европейците консумират средно по 140 халби бира на година
Бирата е любима напитка на 31% от българите
~ 1 мин.
Средната консумация на бира на глава от населението в ЕС през 2017 г. е 140 халби, показват данни на Съюза на пивоварите. Производството на бира в ЕС се е увеличило с близо 2 млн. хектолитра през 2017 г. до 396 млн. хектолитра. Броят на пивоварните през 2017 г. е 9450, а в края на тази година надхвърля 10 700.
Водещ производител в Европа е Германия с годишно производство от 93 мл.н хектолитра. След нея се нареждат Великобритания и Полша с по 40 млн. хектолитра, или 10% от общия обем производство. Най-големите износители на бира в Европа са Германия и Белгия, чийто износ възлиза на 15 млн. хектолитра, от които една трета е за държави извън ЕС.
Бирата е на почит и в България, където 31% от населението на страната смята, че бирата е подходящо питие, а според 1/3 от българите умерената консумация на пиво може да бъде част от модерния начин на живот. През последните три години производството на бира в България надхвърля 5 млн. хектолитра, а броят на пивоварните нараства от 16 на 24.
Най-много бира пият жителите в Монтана и Русе – 11 пъти месечно. Бирата присъства на българската трапеза средно по 10 пъти през лятото и осем пъти през зимата, показват още данните от доклада на Съюза на пивоварите. Мъжете у нас консумират бира по-често от жените - 12 пъти на месец. Най-активните любители на пенливата напитка са на възраст между 30 и 59 години.
Водещ производител в Европа е Германия с годишно производство от 93 мл.н хектолитра. След нея се нареждат Великобритания и Полша с по 40 млн. хектолитра, или 10% от общия обем производство. Най-големите износители на бира в Европа са Германия и Белгия, чийто износ възлиза на 15 млн. хектолитра, от които една трета е за държави извън ЕС.
Бирата е на почит и в България, където 31% от населението на страната смята, че бирата е подходящо питие, а според 1/3 от българите умерената консумация на пиво може да бъде част от модерния начин на живот. През последните три години производството на бира в България надхвърля 5 млн. хектолитра, а броят на пивоварните нараства от 16 на 24.
Най-много бира пият жителите в Монтана и Русе – 11 пъти месечно. Бирата присъства на българската трапеза средно по 10 пъти през лятото и осем пъти през зимата, показват още данните от доклада на Съюза на пивоварите. Мъжете у нас консумират бира по-често от жените - 12 пъти на месец. Най-активните любители на пенливата напитка са на възраст между 30 и 59 години.