Facebook е изтрила стотици постове заради германски закон

От януари в страната действа законът NetzDG срещу реч на омраза в социалните мрежи

Facebook е изтрила стотици постове заради германски закон

Снимка: БТА

Facebook обяви, че е заличила от платформата си стотици постове с обидно съдържание от началото на годината насам. Мерките са взети след влизането в сила на закона за социалните мрежи в Германия, забраняващ речта на омразата в интернет, предава Reuters. 

Официално той влезе в сила през януари 2018 г. и текстовете в него предвиждат глоби от до 50 млн. евро за неспазване на разпоредбите. В Германия законът е познат още като NetzDG. 

По него в периода от януари до юни Facebook е получила 1 704 жалби и е премахнала 262 публикации, уточнява в публикация в блога си Ричард Алън, вицепрезидент на компанията, отговарящ за глобалните политически решения. 

„Речта на омразата не е разрешена във Facebook“, изтъкна още той и добави, че мрежата е премахнала мнения, атакуващи етническа принадлежност, националност, религия или сексуална ориентация. 

Най-много от премахнатите постове са били свързани с обидни коментари. Иначе германският закон разпознава като престъпни също клеветата, подбуждането към омраза и престъпления. 

Facebook не се радва на голяма популярност в Германия в сравнение с други европейски страни. Там едва около двама на всеки петима интернет потребители използват социалната мрежа всеки месец, сочат данни на изследователите от eMarketer. 

Местното население е силно обременено и от историческа гледна точка заради политическите режими в страната. В тази връзка то е чувствително и по отношение на свободата на словото, която във Facebook понякога граничи със слободия. 

Само преди дни изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг пък се сблъска с остри критики в Германия след нетактично изказване. В свое интервю той заяви, че Facebook не бива да трие публикации, отричащи случването на Холокоста. 
Коментари: 0