Facebook и МВР заедно ще търсят изчезнали деца в България

Социалната мрежа въвеждат системата „AMBER Alert – изчезнало дете“

Facebook и МВР заедно ще търсят изчезнали деца в България
1052 ~ 2 мин. четене
Най-голямата социална мрежа Facebook стартира партньорска програма с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в България. Двете ще си помагат в случаи на изчезнали или отвлечени деца  чрез инструмента „AMBER Alert – изчезнало дете“, който помага на властите в търсенето. Новината бе обявена на пресконференция днес, се посочва в прессъобщение до медиите. 

Системата на Facebook „AMBER Alert – изчезнало дете“ позволява на органите на реда да издават сигнални съобщения с актуална информация и снимка на изчезналото дете до потребители, които се намират в района на издирване. Потребителите в социалната платформа ще получават сигнала „AMBER Alert – изчезнало дете“ само ако са включили опцията за местоположение на мобилното си устройство. 

Специалното съобщение изглежда като обикновена публикация. То дава възможност за получаване на повече информация за детето и споделяне, така че да достигне до възможно най-голям брой хора. От ГДБОП се надяват че с помощта на най-голямата социална мрежа ще бъдат по-ефективни в намирането на изчезнали деца. 

„Уверени сме, че давайки точната информация на точните хора в точното време чрез системата „AMBER Alert – изчезнало дете“, ще успеем да съберем деца със семействата им по-бързо“, каза Емили Вачер, директор „Доверие и безопасност“ във Facebook. 

България е едва 15-тата държава в света, която въвежда „AMBER Alert – изчезнало дете“. Това се случва благодарение на сътрудничеството между специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР и Facebook в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС. Партньорската инициатива е от изключително значение за точното и навременно разпространение на информация в случаите на изчезнали деца.

„От 2009 г. ГДБОП е контактна точка на Facebook за България. Работим по множество направления заедно, за да предпазим и защитим нашите деца. Уверени сме, че системата „AMBER Alert – изчезнало дете“ ще допринесе за това“, добави главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.
Подкрепи Economic.bg