Facebook под заплаха от искове за милиарди заради лицевото разпознаване

Съд постанови, че потребителите могат да заведат колективни искове за незаконно събиране на биометрични данни

Facebook под заплаха от искове за милиарди заради лицевото разпознаване

Снимка: Pixabay

2030 ~ 2 мин. четене
Федерален апелативен съд отхвърли в четвъртък усилията на Facebook Inc да отмени колективен иск срещу компанията по иск, който твърди, че тя незаконно е събирала и съхранявала биометрични данни за милиони потребители без тяхното съгласие.

Решението с 3-0 гласа на 9-и Американски апелативен съд в Сан Франциско заради технологията за разпознаване на лица на Facebook излага компанията на потенциални щети за милиарди долари за потребителите в Илинойс, които са завели случая.

Социалната медия е изправена пред широка критика от страна на законодателите и регулаторните органи относно нейните практики за поверителност. Миналия месец Facebook се съгласи да плати рекордните 5 милиарда долара глоба, за да уреди иск за поверителност на данните на Федералната комисия по търговия.

„Тези биометрични данни са толкова чувствителни, че ако бъдат компрометирани, просто няма спасение“, казва в интервю Шон Уилямс, адвокат на ищците в класната иск. „Не е като номер на социална осигуровка или номер на кредитна карта, където можете да промените номера. Не можете да промените лицето си. "

Facebook заяви, че планира да обжалва. „Винаги сме разкривали използването на технологията за разпознаване на лица и хората могат да я включват или изключват по всяко време“, заяви говорител в имейл.

Google, звено на Alphabet Inc, спечели жалба срещу подобно дело в Чикаго миналия декември.

Съдебният процес започна през 2015 г., когато потребители от Илинойс обвиниха Facebook, че е нарушила Закона за поверителност на биометричната информация на държавата при събирането на биометрични данни.

Facebook твърди, че е постигнал това чрез функцията си „Tag Suggestions“, която позволява на потребителите да разпознават своите приятели във Facebook от вече качени снимки.

В позиция до Апелативния съд, съдията по обжалването Сандра Икута заяви, че потребителите от Илинойс могат да предявят групов иск, отхвърляйки аргумента на Facebook, че техните искания са уникални и изискват индивидуални съдебни дела.

Тя каза също, че законът на Илинойс от 2008 г. е предназначен да защити „конкретните интереси на личния живот на хората“, а предполагаемото несанкционирано използване на шаблон за лице от Facebook „нахлува в личните дела и конкретните интереси на индивида“.

Съдът върна делото на окръжния съдия на САЩ Джеймс Донато в Сан Франциско, който бе сертифицирал класова жалба през април 2018 г. за евентуален процес.

Законът за защита на личните данни на Илинойс предвижда щети от 1000 долара за всяко небрежно нарушение и 5000 долара за всяко умишлено или безразсъдно нарушение.

Адвокат Уилямс, партньор в кантора Robbins Geller Rudman & Dowd, заяви, че груповият иск може да включва 7 милиона потребители във Facebook.

По-рано този месец Facebook се споразумя да плати глоба от 5 млрд. долара по дело с обвинение, че е позволила на британската консултантска фирма Cambridge Analytica да събира личната информация на потребителите. Изплащането на определената като "безпрецедентна" глоба все още изисква одобрение от Министерството на правосъдието на САЩ.

Новият случай е "Пател срещу Facebook Inc", заведен в 9-и Американски апелативен съд, № 19-15982.
Подкрепи Economic.bg