Facebook работи по модулен смартфон

Устройството включва в себе си телефон, GPS, микрофон, високоговорител и сензорен дисплей

Facebook работи по модулен смартфон

Снимка: Facebook

Facebook публикува подадена от компанията заявка за патент за „модулно електромеханично устройство“, което ще поддържа изкуствен интелект и ще включва в себе си телефон, GPS, микрофон, високоговорител и сензорен дисплей. Заявката е била направена в Бюрото по патенти и търговски марки на САЩ.  

Този вид модуларен потребителски хардуер позволява на човек да комбинира няколко различни компонента заедно в самостоятелно устройство и по този начин да използва различни функции. Иначе казано, става дума за смартфон от типа „plug-and-play”, пише Futurism. 

Към този тип модулен дизайн интерес имаше и от страна на Google, която вече направи един неуспешен опит да пусне такъв смартфон на пазара. Той се разработваше под названието Project Ara.  Любопитното е, че някои от членовете на екипа, стоящ зад този проект, сега са част от този на Building 8 – лабораторията на Facebook за потребителски технологии и мястото, където се „коват“ нейните футуристични идеи. 

Няколко от служителите в Building 8 са споменати и в заявката за патент. Четирима от тях например са част от Nascent Objects, стартираща компания, занимаваща се с пртотипиране на модулни приспособления на базата на 3D принтирането, която миналата година бе придобита от Facebook. 

По-ефективна потребителска електроника 

Според патентната заявка устройството би могло да работи като телефон, но също така ще бъде оборудвано и с „умен“ гласов асистент по примера на Alexa на Amazon. От описанието става ясно, че компонентите ще могат да се зареждат с различни видове софтуер. 

Информацията за бъдещата модулна система навежда на мисълта, че тя ще предполага по-ефикасно и дългосрочно използване на потребителската електроника. В описанието е отбелязано, че обикновено изграждащите я хардуерните компоненти, които се считат за остарели, всъщност могат да бъдат използвани. Това обаче не се прави, защото като цяло тези устройства са създадени да функционират като затворена система. В тази връзка за потребителите „този жизнен цикъл излиза скъп и разточителен“. 

Остава да проследим дали Facebook ще успее там, където Google се провали. Сама по себе си заявката за патент, не е гаранция, че устройството действително ще бъде произведено. 
Коментари: 0