Facebook създаде нова единица за време

\"Flick\" може да подобри изживяването във виртуална реалност

Facebook създаде нова единица за време

Снимка: Pexels

1224 ~ 1 мин. четене
Инженерите на Facebook са измислили нова единица за време, наречена „flick“ (от англ.: трепване, лек удар). Тя е създадена, за да помогне на разработчиците да поддържат видео ефектите в синхрон. 

Един „flick” се равнява на 1 / 705 600 000 от секундата. Той може да се разглежда като следващата единица време след наносекунда.

Според изследователи от Оксфордския университет новата мерна единица няма да има повсеместно въздействие. Тя обаче може да помогне за създаването на по-добро изживяване във виртуалната среда, като чрез нея се избегнат проблеми, свързани с латентност и забавяне. 

„Flick“ на практика дава възможност на програмистите да измерват времето между отделните кадри по по-прецизен начин. Това може да намали грешки като „забивания“ на картината, коментира Мат Хамънд, водещ инженер в BBC Research and Development. 

Той обяснява, че когато в броенето не се използват цели числа, грешките могат да постепенно да се промъкнат в компютърните изчисления. „Те могат да се развият с течение на времето и в крайна сметка да причинят неточности, които да станат забележими“, казва Хамънд, цитиран от BBC. 

За създател на „flick” се смята Кристофър Хорват, който за първи път сподели идеята си публично във Facebook още в началото на 2017 г. 

„Flick“ не е първата времева единица, проектирана от голяма корпорация. През 1998 г. Swatch въведе „Internet time“, която разделя деня на 1 000 удара. Това измерване, равняващо се на 1 минута и 26.4 секунди, бе предназначено да премахне нуждата от часови зони, но така и не бе възприето глобално. 


Подкрепи Economic.bg