Facebook заплашена от най-високата глоба във Великобритания заради злоупотреба с данни

Британският регулатор излезе с доклад по скандала с Cambridge Analytica

Facebook заплашена от най-високата глоба във Великобритания заради злоупотреба с данни

Снимка: Pixabay

476 ~ 2 мин. четене
Facebook е нарушила британското законодателство, като не е защитила потребителските данни и не е казвала на десетки милиони хора как Cambridge Analytica е събирала информация за политически кампании, съобщиха британските власти. Платформата е изправена пред глоба от 500 000 британски лири - най-голямата, разрешена по британския закон за защита на данните - обявиха от канцеларията на комисията по информацията в Обединеното кралство.

Агенцията започна разследване на практиките на Facebook за сигурност на данните след като през март стана ясно, че фирмата за политически данни Cambridge Analytica е получи личните данните на 87 милиона потребители на Facebook в целия свят. Следователите са се съсредоточили върху въпроса дали някой, участващ в кампаниите за или против Brexit, е злоупотребил с тази информация. Разследващите са задържали десетки сървъри и друго оборудване, съдържащо стотици терабайта данни.

Регулаторната комисия публикува своя доклад малко след полунощ в сряда във Великобритания.

Нейните констатации ще представляват интерес за агенциите на САЩ, включително ФБР, Федералната търговска комисия и Комисията по ценните книжа и борсите, които разследват ролята на Facebook в скандала с Cambridge Analytica. Британската компания работи върху президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.

Източник, запознат с разследването, каза пред CNN, че Комисията по ценни книжа на САЩ анализира в кой точно момент Facebook е обявила пред инвеститорите за изтичането на данните, а Федералната търговска комисия проучва дали трансферът на данни е нарушил указ за съгласие от 2011 г., който урежда как платформата може да използва информация за потребителите.

Facebook е изправена пред непрекъснат контрол от страна на депутати и регулатори, загрижени за обработката на потребителските данни и как една руска операция, свързана с Кремъл, използва платформата, за да предизвика раздори в началото на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Зукърбърг призна пред депутатите и медиите, че неговата компания не е успяла да защити потребителите си, отбеляза Ерин Еган, главен секретар по сигурността на Facebook.
Подкрепи Economic.bg