Фалшиви подписи в петицията за нов референдум за Brexit

Властите разследват събралата над 3 млн. подписа петиция

Фалшиви подписи в петицията за нов референдум за Brexit

Властите във Великобритания разследват събралата над 3 млн. подписа инициатива за провеждане на повторен референдум за членството на Великобритания в ЕС, тъй като са установени 77 000 неправомерно добавени параграфа. Според законодателството на Обединеното кралство парламентът е длъжен да разгледа всяка петиция, в която има повече от 100 хил. подписа, съобщи The Guardian.

За още един референдум са се подписали исландци, тунизийци и хора от други народности, а по закон само британски граждани могат да се включат в подписката. Причината за това е, че сайтът на подписката има само една защита от злонамерени действия – поле, в което потребителят да заяви, че е британски гражданин. Потребители коментират в социалните мрежи, че електронната платформа е истински фарс.

Подписката всъщност е започната от активиста за Brexit Уилям Оливър Хийли през месец май, когато социолозите предричаха оставане на Обединеното кралство в ЕС. Пред The Guardian той коментира, че се е престарал с действията си, но сега не вижда нужда от нов референдум. 

„Вярвам, че това, което трябва да направим сега за доброто на нашата страна, е да застанем зад волята на британския народ, да приложи чл.50 на Лисабонския договор и да продължим с процеса на напускане на ЕС”, заяви Хийли.

Коментари: 0