Фамилия Рокфелер дари $200 млн. на Музея за модерно изкуство

Семейството подкрепя институцията по традиция

Фамилия Рокфелер дари $200 млн. на Музея за модерно изкуство
1300 ~ 2 мин. четене
Музеят за модерното изкуство в Ню Йорк получи рекордно дарение от $200 милиона от тръста на покойния милиардер Дейвид Рокфелер.

Последният жив внук на нефтения барон Джон Д. Рокфелер почина на 101 г. през 2017 г. 

Голяма част от неговата колекция от произведения на изкуството, за която се смяташе, че наброява 15 000 творби, бе продадена на търг миналия май в Ню Йорк за 835 милиона долара.

Майката на Рокфелер, Аби Олдрич Рокфелер, е един от основателите на МоМА през 1929 г. и той продължава нейното дело като председател на институцията и един от най-важните й поддръжници. От 1948 г. до смъртта си той е в борда на музея и е направил многобройни дарения.

През 2005 г. той дарява 100 млн. долара на музея и досега това беше най-голямото дарение в историята на МоМА. 

Милиардерът колекционер и филантроп Дейвид Гефен изравни този рекорд през 2016 г. също с дарение от 100 млн. долара. Но сега тръста на Рокфелер става най-големият дарител.

В знак на признателност за дарението, дирекцията на музея е преименувана на Рокфелер.

"Това е подходяща почит да отпразнуваме визията на Дейвид и страстта към мисията на музея и неговата колекция", заяви директорът на MoMA Глен Д. Лоури.

Рокфелер започва да колекционира изкуство под ръководството на основателя на музея Алфред Бар. Днес музеят притежава произведения на Пабло Пикасо, Пол Сезан, Пол Гоген и Анри Матис, наред с други артисти, дарени от Рокфелер. В допълнение към впечатляващите си сбирки в импресионистични и пост-импресионистични картини, както и с мебели, порцелан и други декоративни предмети, колекцията на Рокфелер по-късно се разрасна и с абстрактно експресионистично изкуство.
Подкрепи Economic.bg