ФЕД е готов да увеличи лихвите

Очакваха се резултатите от референдума за Brexit

ФЕД е готов да увеличи лихвите

Лидерите на Федералната резервна система (ФЕД) на последното си заседание като цяло изявиха желание да повишат лихвените проценти, въпреки несъгласието относно икономическите перспективи. Те обаче не дадоха подробна информация, когато ще могат да се предприемат подобни стъпки, става ясно от протокола от срещата на Федералния комитет по отворения пазар (FOMC) на 14-15 юни.

"Повечето членове на FOMC решиха, че при липсата на значителни икономически или финансови сътресения увеличението на процентната ставка би било подходящо, ако постъпващата информация потвърждава ускоряването на икономическия растеж и по-нататъшното подобряване на пазара на труда, достигайки темпове за поддържане на напредъка на преминаване към пълна заетост, а инфлацията вероятно ще се ускори до 2% в средносрочна перспектива "- се казва в документа.

В същото време няма индикация, кога ръководството на Фед ще помисли за възможността за увеличение на лихвите - по време на срещата през юли, септември или по-късно през годината. Този доклад се различава от предишния (в зависимост от резултатите на срещата април), когато Фед даде ясен сигнал към пазара, че увеличението може да се появи през юни, пише MarketWatch.

В допълнение, членовете на FOMC правилно решиха да изчакат резултата от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (Brexit), след заседанието, което се проведе една седмица преди решението.

Коментари: 0