Фед може да направи още 4 повишения на лихвите през 2016 г.

Продължава спадът при цените на петрола

Фед може да направи още 4 повишения на лихвите през 2016 г.

Основният фокус на финансовите пазари през изминалата седмица бe дългоочакваното заседание на Федералния резерв, след което бе повишен основния лихвен процент в САЩ с четвърт процентен пункт. Банката също така даде да се разбере, че е възможно през 2016 година да бъдат направени още 4 подобни повишения, но това ще зависи от степента на възстановяване на пазара на труда и от нивото на инфлацията, както и от развитието на световната икономика. 

Междувременно продължаващият спад при цената на петрола продължи да подтиква инвеститорите да търсят инвестиции в безопасни активи, като най- облагодетелствана се оказа японската йена. Тя намери допълнителна подкрепа след заседанието на Японската централна банка в петък, когато представените допълнителни стимули за икономиката бяха възприети като недостатъчно агресивни. 

От друга страна пониженията при цените на стоките, в комбинация със силата на щатския долар, оказаха силен натиск върху високодоходните валути като австралийски, канадски и новозеландски долари.Аржентинското песо пък поевтиня с 26.5%, след като новото правителство остава валутата да плава свободно. Юанът също продължи да трупа загуби, след като Китайската централна банка миналата седмица прибегна до няколко нови обезценявания.

За седмицата еврото изгуби 1.38% спрямо долара, паундът поевтиня с 1.89%, канадският долар изгуби 1.83%, златото се понижи с 1.40%, а американският суров петрол поевтиня с 2,54%.

Пазарният фокус през настоящата седмица ще бъде съсредоточен върху данните за брутния вътрешен продукт на САЩ и Канада, както и тези за търговския баланс на Нова Зеландия. 

Коментари: 0