12 феноменални дестинации

Запознайте се с най-интересните места в света и планирайте следващата си почивка

12 феноменални дестинации
4451 ~ 3 мин. четене

Предпочитате дестинациите, които вече са ви добре познати или просто са сравнително близко до дома? Другият път, когато планирате пътуването си, имайте предвид и непознатото и опознайте нещо скрито и почти недокоснато в този глобален свят. Някое екзотично място, което ще ви накара истински да се развълнувате. Ето няколко места, които ще заинтригуват вниманието ви и ще ви накарат да отидете, по-далеч от очакваното.

1. Плитвички езера, Хърватска

Това е най-старият национален парк в Югоизточна Европа. Плитвичките езера се намират на границата с Босна и Херцеговина, в планински карстов район. От 1979 езерата са включени в световното наследство на ЮНЕСКО, като един от първите природни обекти в света. Там можете да се насладите на прекрасни езера, водопади, пещери и много животни като мечки, вълци и редки видове птици.

2. Халонг бей, Виетнам

Халонг бей е уникално природно чудо, което е съставено от около 2000 малки острови, като покрива 1553 квадратни метра площ. Всички острови са изградени от варовик, който е преминал през повече от 500 милиона години формиране. В залива има 14 ендемични растителни и 60 ендемични животински вида, които обогатяват биологичното разнообразие.

3. Ледената пещера в Скафтафел, Исландия

Още една изключителна гледка от света са ледените пещери в Исландия. За жалост, обаче те не могат да се посещават през цялата година, защото формирането на ледените пещери започва през есента и те започват да се топят през пролетта. Вековният лед, който слиза по склоновете чрез ледника, представлява лед под високо налягане, който не съдържа почти никакви въздушни мехурчета.

4. Чинкуе Тере, Италия

Преведено от италиански „cinque terre” означава пет острова. Чинкуе Тере е съставен от 5 града – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola и Riomaggiore. И петте града са част от защитеното наследство на ЮНЕСКО. Градовете не могат да бъдат достигнати с кола, до там водят само няколко пътеки. Всяко нещо в местността говори за хармония, почивка и удоволствие от това, че все още по света са останали такива невероятни места.

5. Петра, Йордания

Петра е едно от онези места в този свят, които ще ви остави безмълвни през силата на човечеството и природата в едно. Градът се намира в Ma’an Governorate, в Йордания. Това място е толкова завладяващо и уникално, заради историята, която се крие зад него. Според библейските текстове, областта на Петра е населена от хоритите, предшественици на едомитите.

6. Памуккале, Турция

Памуккале е още една райска местност. Преведено името на местността означава „Памуков замък“. Ако посетите това място, много бързо ще осъзнаете, че абсолютно заслужава наименованието си.  Климатът е мек почти през цялата година, а карбонатните минерали, останали от стичащата се вода създава уникална „памукова“ природна гледка. В местността има 17 минерални извора, на които можете да се насладите с терапевтична цел.

7.  Етрета, Франция

Етрета е магнетична природна местност, която се намира в Нормандия, в северната част на Франция.  Мястото, където е изградено самото селище Етрета, е познато като Алабастровия бряг, известен с големите си високи и бели скали, както и с красивата си естествена арка. Красивата естествена арка се е формирала в западната канара, наречена Фалез Давал. Тази скална кухина се получава под натиска на бурните морски вълни върху меката скала, която по своето естество е изградена от креда.

8. Яков, Тексас

Яков се намира в Уимбли, щата Тексас. Това място представлява голям артезиански водоизточник с диаметър четири метра и дълбочина 37 метра. Въпреки че е доста опасно за скокове, много посетители се наслаждават на екстремното изживяване.

9. Китайското чудо Данксиа, Китай

Данксиа е уникален геоложки феномен, който може да се види в югоизточните и югозападни части на Китай. В превод, името му означава „розов облак“ и идва от планината Данксиа – един от най-известните примери за този специален релеф.  Красивите цветни пейзажи са се формирали от ерозирал червеникав пясъчник и други сухи седименти. Те покриват близо 510 кв.м. от от областта.

10. Метеора, Гърция

Това е първата защитена забележителност на ЮНЕСКО. Метеора е едни от най-големите и известни групи от манастири в Гърция след  Атон. Те датират от 11в., когато се заселват първите отшелници.  Съставено е от 6 манастира, които са построени върху високи пясъчни скали. Скалите са с височина приблизително 310 метра, а гледката е удивителна.

11. Ленкоис маранхенсес, Бразилия

Ленкоис Марахенсес е поредното райско кътче, обхващайки близо 1500 кв.м. площ. Смята се, че това е бяла пустиня, но всъщност не е. Въпреки че доста често вали обилно, там не вирее никаква растителност.

12. Великата синя дупка, Белиз

Тази подводна дупка се намира около бреговете на Белиз. Диаметърът ѝ е близо 300 метра, а дълбочината е  124 метра. Също така, Белиз е любима дестинация на всички природолюбители и почитатели на екотуризма. Със своите тучни вечнозелени гори,  кристално чистите си води и колоритния си животински свят и растителен свят.

Подкрепи Economic.bg