Фестивалите на бъдещето

Хибридният модел на работа нахлува с пълна сила и в изкуството

Фестивалите на бъдещето

Снимка: Unsplash

932 ~ 1 мин. четене

Музикалните и театралните представления в бъдеще вероятно ще започнат да се провеждат по хибриден модел, смята изпълнителният директор на Esplanade, един от най-големите центрове за изкуства в Сингапур. Според Ивон Там част от фестивалите и представленията ще се представят пред публика, но голяма част от тях ще се излъчват чрез стрийминг.

Много артисти са отворени към това, което е известно като хибрид. В бъдеще ще станем свидетели на фестивали, които не са ограничени от времето и пространството“, споделя Там пред CNBC.

Преди пандемията в Esplanade се провеждаха около 3000 представления годишно. На 26 март обаче центърът за изкуства трябваше да затвори врати заради наложените ограничения срещу коронавируса. Тогава бе създадена Esplanade Offstage – платформа, чрез която хората да могат да продължат да гледат концерти и други представления. Постепенно вече се отварят за публика някои от пространствата в центъра за изкуство. За момента се набляга на представления на открито, но има постановки, които е по-добре да се играят в концертните зали. Ето защо според нея именно хибридният модел на представленията е бъдещето.

Културният сектор беше един от най-силно засегнатите от наложените ограничения заради коронавируса. Представленията бяха забранени, а залите останаха затворени с месеци. И въпреки че през летните месеци почитателите на изкуството успяваха да му се насладят, защото сцените бяха на открито, то с настъпване на есенния сезон това става все по-невъзможно и трябва да се намери друго решение.Подкрепи Economic.bg