Fiat Chrysler може да продаде Alfa Romeo и Maserati

Компанията натрупа дългове от 7 милиарда долара

Fiat Chrysler може да продаде Alfa Romeo и Maserati
Заради затруднения, автомобилният концерн Fiat Chrysler Automobiles (FCA) може да бъде принуден да продаде някои от марките си, а именно - Alfa Romeo, Maserati и доставчика на автоелектроника Magneti Marelli. Това се казва в прогноза на инвеститори, сред които Berenberg Bank, цитирана от Форбс.

Според тях на директора на FCA Серджо Маркионе ще се наложи да се раздели с някои от най-ценните си активи, за да спаси закъсалата компания. В края на третото тримесечие на 2016 г. концернът има дългове от 7 милиарда долара.

Освен това срещу компанията тече разследване от американската администрация за безопасността на трафика заради оплаквания с моделите Dodge Durango SUV и пикапите Ram 1500, произведени между 2013 и 2017 г. Разследването засяга един милион автомобила.

Въпреки голямата задлъжнялост, за третото тримесечие компанията отчита 634 млн. долара печалба, при 352 млн. долара загуба година по-рано. Приходите само от Maserati са 108 млн. долара през 2016 г.

Alfa Romeo и Maserati до голяма степен представляват едни и съща фирма – те имат общо ръководство, общи технологии и производство. Най-вероятно обаче купувач трудно ще се намери, смятат анализатори, като посочват засилената конкуренция в автомобилния сектор и нежеланието на други производители да придобиват нови марки, с което да засилят вътрешната конкуренция между брандовете си.
Коментари: 0