70% от населението на ЕС ще е поне с една доза ваксина до края на юли

Напълно ваксинирани ще са 57% от възрастните, каза председателят на ЕК

70% от населението на ЕС ще е поне с една доза ваксина до края на юли

Снимка: БТА

576 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

До края на юли 70% от пълнолетните граждани в Европейския съюз ще са получили поне по една доза ваксина срещу COVID-19, а с по две ще са 57%. Това обяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която подчерта, че числата отговарят на поставените от Блока цели. Първоначалните заявки обаче бяха, че до изтичането на този месец 70% от възрастното население ще е напълно ваксинирано. Сега надеждата е това да се случи до края на лятото.

Председателят на ЕК призовава всички, които имат възможност, да се ваксинират, за да предпазят себе си и останалите. ЕС ще продължи да осигурява необходимите дози, увери тя.

По-рано този месец Фон дер Лайен заяви, че ЕС има достатъчно ваксини за пълна имунизация на 70 на сто от хората над 18 години. Комисията отчита, че в отделните държави от ЕС мащабът на имунизационната кампания е различен, като в някои страни 70-процентовата цел за напълно ваксинирани пълнолетни граждани е постигната. България обаче продължава да е на дъното на класация в общността с дял под 13%, по последни данни на института „Джон Хопкинс“.

Подкрепи Economic.bg