Фон дер Лайен се усъмни дали демокрацията не е завинаги повредена

Думите ѝ идват 20 дни след бунта в Капитолия, сърцето на демокрацията на САЩ

Фон дер Лайен се усъмни дали демокрацията не е завинаги повредена

Снимка: БТА

Световните лидери са загрижени, че демокрацията може да е била завинаги увредена вследствие на управлението на Доналд Тръмп. Това заяви във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от CNBC.

„Преди една година двустранните разговори се въртяха предимно около въпроса: Дали ли правителството на САЩ би наложило наказателни мита на европейските производители на автомобили? Днес, година по-късно, ние се тревожим дали самата демокрация може да е била трайно увредена през последните четири години“, каза Фон дер Лайен по време на реч на срещата на върха в Давос.

Думите ѝ идват 20 дни след бунта в Капитолия, сърцето на демокрацията на САЩ. Фон дер Лайен орпедели събитието като „шокиращо“.

„Винаги бързаме да кажем: Демокрацията и ценностите са част от нашето ДНК. И това е вярно. Но ние трябва да подхранваме нашата демокрация всеки ден и да защитаваме нашите институции срещу разяждащата сила на речта на омразата, дезинформацията, фалшивите новини и подбуждането към насилие“, каза още председателят на ЕК.

Управляваната от нея структура разработи нови закони, които се очаква да наложат по-строг контрол над интернет компаниите, в това число Twitter и Facebook. Нормативната уредба може да влезе в сила до две години. Регулацията може да задължи гигантите да направят нещо, което винаги досега са отказвали – да разкрият алгоритмите си на функциониране, в които е изтъкан бизнес моделът им.

Бизнес моделът на онлайн платформите оказва влияние не само върху свободната и лоялна конкуренция, но и върху нашите демокрации, нашата сигурност и качеството на нашата информация“, коментира Урсула фон дер Лайен.

Тя призова новата администрация на САЩ да работи с ЕС, за да изковат заедно правилата за регулиране на технологичните компании. По-рано Фон дер Лайен изрази надежда, че с Джо Байдън са на „една и съща страница“ по тези въпроси.

Коментари: 0