Здравният министър говори само с удобни организации

В зависимост от позицията, която трябва да се подкрепя, Костадин Ангелов си избира сдруженията в туристическия бранш

Здравният министър говори само с удобни организации

Снимка: Красимир Свраков

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Здравният министър проф. Костадин Ангелов продължава с практиката да се среща с избрани организации, които към съответния момент биха свършили работа, за да се оправдае едно или друго решение. Докато в края на лятото и началото на есента Ангелов комуникираше основно с Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и настояваше, че нищо няма да се затваря и има подкрепата на бранша, сега използва друга организация - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), за да задържи отварянето поне до началото на март, като отново се изтъква подкрепата на бранша.

Днес БХРА съобщи, че са се видели с министъра и са съгласни отварянето на заведенията да се случи на 1 март, а на баровете и дискотеките - две седмици по-късно. Веднага от БАЗ, ръководена от Ричард Алибегов, заявиха, че не са били канени на подобна среща и настояват за отваряне на 1 февруари, заплашвайки с протест и гражданско неподчинение.

ОТ БХРА са казали на министъра, че нямат изисквания към датата на отваряне, тъй като отговорността за здравето на българите се носи от здравното министерство. Но в същото време са категорични, че са нужни ясни правила за това как и при какви условия това се случва, както и за ефективни и навреме изплащани компенсации за бизнесите, чиято работа е ограничена или спряна.

Позицията на организацията изглежда логична, предвид факта, че в нея членуват основно хотели и ресторанти, които от ноември могат да работят, макар и до 22.30 ч и и при ограничен капацитет. Не така обаче е положението за другите две организации – Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ), които реално са представители на затворения бизнес в страната. Те вече обвиняват министъра в дискриминация и двоен аршин спрямо различните представители на бранша. Дори му поискаха оставката, защото смятат, че той „се е заял с тях“ и „води война“.

„Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22.30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г., за което те трябва да понесат своята отговорност, най-малко пред техните членове. Подчертаваме, че БХРА никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша. Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава“, пишат в своя позиция БАЗ и СБЗ.

Преди седмица двете организации заплашиха властта и с „протестно отваряне“ по модел на Италия. Тази сутрин Ричард Алибегов изненадващо обяви, че засега се отказват от отваряне в първия ден на февруари, защото aĸo заработят и бpoят нa зapaзeнитe ce yвeличи, ĸoeтo cпopeд нeгo щe ce cлyчи зapaди дpyги фaĸтopи, влacтитe щe имaт yдoбнo oбяcнeниe нa cитyaциятa и пaĸ щe ги пocoчaт зa винoвници.

Само няколко часа по-късно председателят на БАЗ още по-изненадващо се отрече от думите си, заявявайки, че медиите не са го отразили правилно, въпреки че има видео запис от интервюто му в сутрешния блок на bTV. В следобедните часове той говори пред журналисти и отново потвърди, че ще има протестно отваряне на 1 февруари, независимо какви са противоепидемичните мерки към тази дата. Той не се нае да коментира колко от заведенията в страната ще се включат, защото всеки собственик на заведение сам преценявал.

Задочните спорове между браншовите асоциации се не са нещо ново. Допреди няколко дни от БХРА излизаха с официални позиции, в които обвиняваха министър Ангелов в разделение на бранша, тъй като се срещат единствено с БАЗ и СБЗ при вземането на решенията за отваряне/затваряне на заведенията в страната. Днес от организацията съобщиха, че утре членовете ѝ най-после ще си получат обещаните пари за подкрепа на бизнесите, което вероятно е свързано с позицията им.

Многократно от БАЗ и СБЗ в последните дни алармират и за неизплатени обезщетения от държавата. Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че това се е случило заради объркани заявления. След като се е провела днешната среща с БХРА обаче е обещано до дни да бъдат изплатени всички компенсации за затворения бизнес.

От всичко случило се през последните дни се вижда, че министър Ангелов не е провел среща и с трите организации, за да се изслушат техните становища и искания, както би трябвало да се случи, за да не се спори през медиите.  Вследствие на това половината бранш утре излиза на протест и ще отвори в знак на несъгласие на 1 февруари, а другата половина ще чака до 1 март.

Коментари: 0