Ford потвърди плана да закрие британския си завод за двигатели през 2020 г.

Разходите по затварянето му ще достигнат 650 млн. долара

Ford потвърди плана да закрие британския си завод за двигатели през 2020 г.

Ford потвърди, че фабрика й за двигатели в Бриджънт, Уелс, ще бъде закрита през септември следващата година. Американската фирма заяви, че решението е част от трансформацията на бизнеса, за да се създаде по-голяма ефективност в европейските му операции.

Ford обяснява решението с изгубен договор за доставка на двигатели за Jaguar Land Rover и с липса на търсене на нейните 1.5-литрови двигатели.

"Създаването на силен и устойчив бизнес на Ford в Европа изисква от нас да вземем някои трудни решения, включително необходимостта от разширяване на нашия световен производствен отпечатък, за да обслужваме най-добре нашето бъдещо портфолио от автомобили", заяви Стюарт Роули, президент на Ford of Europe.

„Ние сме отдадени на Великобритания, но променящото се търсене и недостатъците в цените, както и липсата на допълнителни модели двигатели в Бриджънт правят завода икономически неустойчив през следващите години", се казва в изявлението на компанията.

Ford очаква да реализира разходи от около 650 милиона долара във връзка с закриването, като около две трети от тази сума ще се използва за обезщетение на служителите.

Ford работи тук от 1977 г. и в момента заводът има около 1700 служители.

Лидерът на втория по големина профсъюз на Великобритания определи решението на американската компания като "гротесков акт на икономическо предателство".

Коментари: 0