Празник и за турската лира по Рамадана

Този месец тя е валутата с най-голям ръст в целия свят

Празник и за турската лира по Рамадана

Истанбул

Снимка: Pixabay

Очаква се деветте дни празници по Рамадана да съживят икономиката на Турция и да се окажат празник и за изпадналата в криза местна валута. Според туристически организации в страната се предвижда около 5 милиона души да пътуват през този период, създавайки финансов оборот от 10 милиарда турски лири (1,6 милиарда долара).

От 5-те милиона души, мнозинството се очаква да пътуват от Европа до родните си градове, за да прекарат почивката си със семействата си, докато 300 000-400 000 ще се стекат в крайбрежните градове или курорти, каза Осман Айък, ръководител на Федерацията на турските хотелиери (TÜROFED).

Официалното начало на празника беше на 4 юни и трябваше да приключи на 6 юни. Но турските власти решиха 3 юни (понеделник) и 7 юни (петък) също да бъдат празнични дни, като ефективно ще се създаде деветдневна  почивка, включително двата уикенда.

Турската валута отбеляза тези дни най-голямото си повишение за пет години, отбелязва Блумбърг. 

Оптимизмът от решението на Фед подкрепи валутите на нововъзникващите пазари тази седмица, докато забавянето на инфлацията стимулира относителния привкус на доходността на турския дълг, като помогна на лирата да нарасне с 5% през последния месец, най-голямото повишение за валута от целия свят. Турската валута се повиши с 1.8% само тази седмица, но местните търговци не успяха да се възползват, предимно заради почивните дни за местния пазар.

„Докато пазарната среда изглежда благоприятна за турската лира на пръв поглед, търговците трябва да останат предпазливи по отношение на дългосрочните си позиции през следващите седмици,” коментира Ипек Йозкардеска, старши пазарен анализатор в London Capital Group. "Ралито може да бъде краткотрайно, ако търговците се измъкнат от дългосрочните си позиции, преди политическата сцена отново да стане грозна."
Коментари: 0