Съветите за успех на Ричард Брансън

\"Ако създадеш нещо, което може да донесе позитивна промяна в света, значи имаш бизнес\", казва милиардерът

Съветите за успех на Ричард Брансън
5286 ~ 2 мин. четене

Милиардер, филантроп и краен авантюрист – това е Ричард Брансън. Човекът, който наскоро посети България и изнесе лекция пред многобройна публика, за да разкаже част от своята история, достатъчно колоритна и още по-вдъхновяваща. В студиото на 120 минути по bTV той сподели своята формула за успех.

„Мисля, че трябва да следвате нещата, от които се интересувате в своя живот, а не да правите нещо по принуда. Нали знаете, ако не се справяш добре в училище, но обичаш музика – последвай музиката.  Ако не се справяш в училище, но обичаш спорт – последвай спорта. Ако не се справяш в училище, но обичаш английският – последвай английския”, посъветва Брансън.

Той препоръчва да следваме нещата, в които сме добри и тогава ще сме успешни, защото ще правим това, което можем най-добре. По думите му предприемачите са тук, за да направят една страна по-добра, защото те търсят как да подобрят различни аспекти на живота. „Архитектите са предприемачи, докторите са  предприемачи и ако искаш да бъде предприемач - просто го направи, направи го, пробвай, дай си шанс. Ще научиш много, дори да се провалиш на първия път. Автоматично ти ще успееш и ще имаш ползата от това, че си прекарал страхотно времето си.”

Брансън казва, че никога не е стартирал бизнес с мисълта да прави пари. „Винаги съм стартирал бизнес, воден от някакво несъгласие. Мразех да пътувам  с авиолиниите на други хора. Затова си казах – нека опитам, мога да го направя по-добре. Помечтах да полетя в Космоса, което разбира се, правителството не можеше да ми осигури. Това ме подтикна да създам космическата си компания. И тогава ти пробваш, за да я направиш успешна, за да можеш да платиш сметките и можеш да започнеш нещо друго. Коренно различно.”

Според него водещата мотивация в правенето не бизнес не трябва да са парите. „Не мисля, че така ще успеете. Основната мотивация е създаването на нещо уникално и специално”, добавя милиардерът.

Всички 15-16 годишни мечтатели са способни да променят света, смята Брансън. Ако създадеш нещо, което може да донесе позитивна промяна в света, значи имаш бизнес. „А аз правех точно това”, казва той. Брансън никога не се е съмнявал в себе си, дори когато го мислят за луд, както гласи една от рекламите на компанията му. Неговото мнение е, че доброто винаги побеждава.

В конгломерата на Ричард Брансън Virgin Group влизат близо 400 компании, чиято дейност включва от издаване на музика до космически технологии.

Началото на бизнес начинанията му може да се проследи 50 години назад. През далечната 1968 г. Брансън решава да изкупува редки музикални плочи и да ги препродава. Първоначално той ги продава на багажника на колата си, като нарича начинанието си Virgin.

В началото на 2016 г. Virgin представи космическия си кораб Unity, а няколко месеца по-късно американските властите издадоха разрешително на компанията да транспортира пътници до границата на безтегловността (около 100 км над земната повърхност). Първият пътнически космически кораб може да превозва шестима пасажери и двама пилоти. Днес Брансън контролира над 40 млрд. долара и е един от най-богатите и интересни хора в света. 

Подкрепи Economic.bg