Forton очаква рекордна година при сделките с търговски площи

За първите осем месеца продажбите са на стойност 400 млн. евро, показва статистиката на компанията за България

Forton очаква рекордна година при сделките с търговски площи
За първите осем месеца на 2017 г. в България са сключени сделки с търговски площи на стойност 400 млн. евро. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за страната.

До момента се е сменила или приключва смяната на собствеността на пет големи шопинг центъра, а до края на годината се очакват още сделки в този сегмент. Ако всички те бъдат завършени, общата стойност на транзакциите в ритейл сегмента ще надхвърли 520 млн. евро, а на целия пазар ще надмине 900 млн. евро, пише в анализа.

С този резултат 2017 г. изпреварва предкризисната 2008 г., когато със сделките за The Mall, City Center Sofia и други проекти, обемът на пазара на търговски площи достигна 345 млн. евро.

„Тази година имаме изключително силен инвестиционен пазар, движен основно от транзакциите в ритейл сегмента. Макар че очакваме и големи сделки с офис сгради, нашата прогноза е, че търговските площи ще останат водещи“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Cushman & Wakefield Forton. Според нея България не прави изключение от общата тенденция в Централна и Източна Европа, където придобиванията на търговски центрове са най-силният двигател на инвестиционните пазари тази година.
„Основната причина за повишения инвеститорски интерес у нас са ръстът на икономиката и потреблението, които водят до по-високи обороти на търговците и съответно на наемите“, допълва Лашова.

Тези положителни тенденции се подкрепят и от ограниченото строителство на нови площи. Това помага на работещите проекти да затвърдят позициите си на пазара и увеличава привлекателността им за инвеститорите.

Интерес за придобивания има основно от фондове и компании, които изграждат портфолио от активи в региона и нашата страна е сред целевите им пазари.
Коментари: 0