Франция намалява държавната подкрепа за електромобилите

До 2022 г. правителството планира да намали стимулите за покупка на електромобил от 7000 на 5000 евро

Франция намалява държавната подкрепа за електромобилите

Снимка: Unsplash

Франция постепенно ще намали субсидиите за хибридни и електрически превозни средства през следващите години, с което поставя под риск устойчивия растеж на сегмента, който все още остава относително малък част от пазара на автомобили, съобщава Bloomberg.

Правителството планира да намали стимула за закупуване на електрически автомобили от 7000 евро на 6000 евро през следващата година и на 5000 евро през 2022 г., според бюджетен план, представен в понеделник от финансовия министър Бруно Льо Мер. Държавната подкрепа за покупка на хибридни коли ще бъде свита с до 1000 евро през идната година.

Друг стимул, предназначен за домакинствата с ниски доходи, които се насочват към електрически превозни средства, ще бъде фиксиран на 3000 евро.

Подкрепихме автомобилната индустрия, като същевременно ускорихме намаляването на въглеродните емисии", подчерта Льо Мер.

През първите осем месеца на годината 6.1% от автомобилите на пазара във Франция са били електрически, според данни на индустриалната група CCAF, спрямо 1.9% през 2019 г. Хибридите също отчитат нарастващ пазарен дял.

Правителствените стимули в някои европейски страни, включително Франция и Германия, спомогнаха за увеличаване на продажбите на автомобили по-рано тази година, след като мерките за блокиране на коронавируса стопиха продажбите. Политиките на френската държава по отношение на субсидиите засягат особено Renault и PSA, които разчитат на вътрешния пазар.

Коментари: 0