Франция навлезе в четвърта вълна на COVID пандемията

80% от случаите в страната са от Delta варианта

Франция навлезе в четвърта вълна на COVID пандемията

Снимка: Pixabay

3464 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Франция навлезе в четвъртата вълна на коронавирусната пандемия, обяви говорителят на френското правителство Габриел Атал, предава Reuters. Той заяви, че тази нова вълна е „по-бърза“ от предишните и в момента „динамиката на пандемията в страната е изключително силна“.

Освен това Атал каза, че броят на случаите се е увеличил със „светкавична скорост“ през последните седмици, като честотата на заболеваемост се е увеличила с близо 125% за една седмица и 80% от случаите в страната могат да бъдат отнесени към варианта Delta.

Новата вълна идва на фона на масови протести в страната, а хората на тях са недоволни от решението на правителството да въведе „здравна карта“, която показва дали притежателят й е имунизиран, прекарал е COVID или си е направил  отрицателен тест в рамките на 72 часа.

Картата дава възможност да се посещават барове, ресторанти, кина, театри, а за здравните работници се настоява тя да стане задължителна, като работодателите подлежат на глоба, ако техен служител не притежава такава. Вчера беше решенето, че глобата няма да бъде в размер на 45 000 евро, а ще бъде много по-ниска, като се започне от 1500 евро и се увеличава постепенно за рецидивистите.

Към момента правителството не е обявило дали ще наложи отново национална блокада заради новата вълна.

Подкрепи Economic.bg