Франция е мишена номер 1 на ИДИЛ заради Сирия и Ирак

Атентатът в Ница не е извършен в случаен момент, смята френският посланик в България

Франция е мишена номер 1 на ИДИЛ заради Сирия и Ирак
Автор: Илия Лазаров

Франция е първата мишена на „Ислямска държава“ заради активната си позиция в Сирия и Ирак и сериозната борба, която води срещу тероризма. Това заяви на пресконференция френският посланик у нас Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, предаде репортер на Economic.bg.

„Както казва френският президент – знаем откъде идва заплахата. Със сигурност ние сме първата мишена на Даеш“ („Ислямска държава“, б.р.), посочи Лапер дьо Кабан и коментира, че това е може би е по различни причини.

Една от тях е, че Франция е първата държава от ЕС, която използва военни самолети в Сирия и Ирак. „Нещата, които се случват там, не могат да бъдат разрешени само с политически средства, необходими са и дипломатически и военни мерки там“, категоричен бе посланикът. 

 „Фактът, че тези атаки, се случиха на 14 юли, на нашия национален празник, едва ли е абсолютно случаен“, отбеляза дипломатът.

Според него в демокрацията службите за сигурност работят възможно най-твърдо и най-сериозно, но въпреки това се стига до подобни ужасни събития. „Опити за терористични атаки винаги ще има. Виждаме, че Франция все още е тяхна жертва, въпреки всичките мерки, които сме взели през последните месеци“, допълни Лапер дьо Кабан.

Той даде пример с организацията на Европейското първенство и Международна конференция за климата в Париж. „Всичко това мина без никакви атентати“, отбеляза дипломатът. 

Лапер дьо Кабан още веднъж изказа благодарност за солидарността, която демонстрираха българските граждани и институции. „Искам да благодаря на всички българи, които вече ни показаха съпричастността си”, заяви посланикът. 

Той благодари на премиера, на външния министър, на кмета на София, както и на хората, които са изказали солидарност след кървавия атентат.

Пред сградата на посолството бяха поставени цветя, фланелка на футболния клуб Ница и една плюшена играчка в памет на загиналите. 

На въпрос какво значат свобода, братство и равенство днес посланикът отговори, че това са общи ценности, валидни за всички демократични държави, не само за Франция. Според дипломата сега те са още по-важни.


Коментари: 0