Френски винари отварят изба на дъното на Атлантика
Бутилките с вино са на дълбочина 90 метра край бреговете на остров Уесан

Френски винопроизводители, работейки над подобряването на качеството на продукта си и над условията за съхранение, са решили да отворят изба на дъното на Атлантическия океан. В края на юни компанията Credit Agriciole Grands Crus е складирала няколко десетки бутилки с вино на дълбочина 90 метра край бреговете на остров Уесан, съобщи в. Local, цитиран от БТА.
Предвижда се бутилките да останат на дъното на океана от 9 до 24 месеца. В компанията отбелязват, че така искат да ускорят процеса на стареене на алкохола. В експеримента участват 3 сорта вино от 2011 г.: Chateau-Grand-Puy Ducasse, Chateau Meyney и Chateau-Blaignan.
„Океанът ще осигури идеалните условия за съхранение и подобряване на нашите вина. Сортовете бяха подбрани специално за подводно съхранение, което може да промени както самата бутилка, така и нашия продукт”, заявиха от компанията.
От Credit Agricole Grand Crus добавят, че на дъното на океана „няма дневна светлина, а температурата остава стабилна през цялата година“. Въпреки това подводното съхранение има и значителен недостатък в сравнение с класическите изби: в Атлантика понякога има бурни течения, което може да се отрази неблагоприятно върху качеството на виното и да застраши неговата сигурност.
За да се противопоставят на стихията, сътрудници на компанията Amphoris, специализирана в съхранение на вина и шампанско под водата, е разработила специални „стелажи“, които трябва да предпазят бутилките от бурите.
Производителите на вино обещават специални дегустации, след като бутилките отново бъдат извадени на повърхността. По време на церемонията специалисти ще сравнят вкуса на „подводното“ вино с този на напитката, която се съхраняват в нормални изби според всички правила.