2025 г. е възможна датата за присъединяване на всички страни от Западните Балкани

Стига те да са готови за членство, изтъкна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

2025 г. е възможна датата за присъединяване на всички страни от Западните Балкани

Снимка: БТА

1152 ~ 1 мин. четене
2025 г. е възможна дата за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) на всички страни кандидати от Запасните Балкани, стига те да се изпълнили критериите за членство. Това каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в неделя в Тирана. 

„2025 г. е датата, отворена за всички страни кандидати“, добави той. „И в зависимост от това доколко една страна кандидат дотогава или по-късно, или по-рано е изпълнила всички критерии за членство, ние ще процедираме така, че нейните усилия да бъдат признати от ЕС“, посочи Юнкер на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама. 

„Противно на това, което четем навсякъде, Комисията и аз не сме казвали, че Сърбия и Черна Гора непременно ще станат членове на ЕС през 2025 г.“, заяви още Юнкер пред репортери в албанската столица, където пристигна от Македония. 

Председателят на ЕК изтъкна, че Албания е постигнала „впечатляващ напредък“ в реформата на съдебната система и администрацията, и борбата с престъпността. Добре е обаче страната да е решила всички големи гранични спорове със съседите преди ЕК да приключи оценката на напредъка на държавите от Западните Балкани към членство в ЕС, отбеляза Юнкер. Очаква се оценката да бъде оповестена през април.
Подкрепи Economic.bg