Габриел: Изкуственият интелект ще трансформира работните места

Според европейския комисар иска 75% увеличение на бюджета за дигитални иновации

Габриел: Изкуственият интелект ще трансформира работните места

Снимка: Facebook/ Mariya Gabriel

Голяма част от от сегашните работни места ще се трансформират от изкуствения интелект и виртуалната реалност. Такава прогноза направи еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която откри конференция за виртуалната реалност и изкуствения интелект "Бъдещето на реалността" в "София тех парк".

Именно затова според нея е много важно да се работи в тази посока. „Нашият отговор е ясен - нова програма "Дигитална Европа" за следващия бюджет на ЕК. Бюджет от 9 млрд. евро, в които имаме и средства за цифрови умения, и за изкуствен интелект, и за киберсигурност, и за дигитални иновационни хъбове”, каза Габриел. По думите ѝ днешната конференция излъчва силен сигнал - че България има потенциала да се превърне в хъб за иновации по отношение на виртуалната и добавена реалност.

„В ЕК искаме до края на 2020 г. да има по един дигитален иновационен хъб във всяка област в Европа”, заяви Габриел. Нейното предложение е бюджетът, който сега е от 500 млн. евро, да достигне 1.5 млрд. за следващия период.

Министърът на образованието Красимир Вълчев, който също присъства на конференцията, каза, че като общество сме изправени пред големи предизвикателства. „Факт е, че информационните технологии ще променят живота ни много повече, отколкото е променен в последните 20 години”, каза той.
Коментари: 0