Гърция и кредиторите постигнаха споразумение

Програмата ще позволи на страната да остане в еврозоната и да избегне банкрут

Гърция и кредиторите постигнаха споразумение
164 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Правителството и международните кредитори са постигнали споразумение относно третата кредитна програма, предназначена за три години. Това обяви днес представител на Министерството на финансите на Гърция, цитиран от БГНЕС.

Многомилиардната програма ще позволи на страната да остане в еврозоната и да избегне банкрут. Споразумението е постигнато след дълго продължили преговори през нощта между кредиторите и Гърция в Атина.

Постигнато е съгласие по две ключови теми на дискусии с ръководителите на мисии на кредиторите - новият приватизационен фонд, в който за 30 години ще се натрупат държавни активи на стойност 50 млрд. евро и решаване на проблемите на банките с необслужвани кредити, които достигнаха 90 млрд.евро.

По-рано Гърция и ръководителите на мисията на международните кредитори постигнаха съгласие за предварително споразумение относно основния сценарий за макроикономическите показатели на страната. Очаква се първичният излишък на държавния бюджет на страната през 2016 г. да бъде 0,5 на сто от БВП, а през 2017 г. - 1,0% от БВП. Този сценарий предвижда намаляване на БВП на Гърция с 0,5 % през 2016 г., а през 2017 г. връщане на страната към икономически растеж от 2,3%.

От оценката на макроикономическото развитие зависи общата сума на третата програма за Гърция. Държавните глави и правителствените ръководители на срещата на върха на еврозоната на 12-13 юли се съгласиха, че помощта за Атина трябва да е около 86 милиарда евро. В същото време Международният валутен фонд смята, че размерът й трябва да бъде по-голям - около 90 милиарда евро.

Други подробности за споразумението все още не са известни. 

Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотис заяви, че срещата е миналата "добре и остават за уточнение само няколко подробности", предаде гръцкият телевизионен канал "ЕРТ".

Той не даде повече подробности за това какво точно е заложено на карта. Телевизионният канал съобщи, че скоро се очаква документите да влязат за гласуване в гръцкия парламент. Гласуването вероятно ще се проведе в четвъртък. Разпоредбите, за които депутатите ще дадат гласа си, включват меморандум за разбирателство, както и мерките, които правителството трябва да изпълни, за да получи транш от новата помощ. 

Предполага се, че в петък ще се проведе видеоконферентна връзка на финансовите министри от еврозоната, които да одобрят третата тригодишна спасителна програма за Атина. Гърция иска да получи първия транш до 20 август, за да изплати дълговете си пред ЕЦБ в размер на 3,2 млрд. евро. 

Подкрепи Economic.bg