Гърция има краен срок за решаване на спора за името с Македония

Според външния министър Никос Кодзиас това трябва да стане до края на 2018 г.

Гърция има краен срок за решаване на спора за името с Македония
Гръцкият външен министър Никос Кодзиас иска да реши спора за името на Македония до края на 2018 г., но неговите надежди може да се окажат твърде амбициозни, пише в. "Катимерини". Миналата седмица той представи плановете на правителството за решаване на този дългогодишен казус, като каза, че той трябва да приключи преговорите до края на 2018 г., тъй като през пролетта на 2019 г. са президентските избори в Македония, а през лятото и избори в Гърция.

"Това няма да е добра година за справяне с въпроси от такова естество, защото ще бъде в разгара на предизборна кампания, а такива въпроси се решават в спокойна атмосфера", каза Кодзиас.

Вестникът посочва, че нито един външен министър или правителство, което се е занимавало с този сложен и деликатен въпрос, не го е свързвало с условията на местната политика, нито е определял времева рамка за решаването му.

Кодзиас вероятно е по-добре осведомен след контактите си с новото правителство в Скопие и, което е още по-важно, след пътуването на премиера Алексис Ципрас в САЩ, пише "Катимерини".

Факт е, че в момента има по-благоприятни условия за решаване на проблема - бившият македонски премиер Никола Груевски, националист и популист, вече не е ключова фигура. Новият премиер Зоран Заев изглежда по-прагматичен и гъвкав. Също така нараства натискът от страна на етническите албанци в Македония, а НАТО и ЕС са склонни да поставят Скопие под егидата си заради нарасналото влияние на Русия на Балканите, коментира вестникът.

Външните условия са налице, но в самата Гърция не е сигурно, че са назрели условия за компромис, който може да причини болка и на двете страни, изтъква авторът на статията, който се опасява, че амбициите на Кодзиас може да се окажат прекалено амбициозни.
Коментари: 0