Гърция иска от Германия репарации за стотици милиарди

Обезщетението е за щетите върху гръцката икономика при нацистката окупация

Гърция иска от Германия репарации за стотици милиарди

Гърция настоява Германия да й изплати военните репарации, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас в интервю в информационния портал EurActiv.

Представителят на правителството на ФРГ Щефан Зайберт заяви по-рано, че Германия не вижда основание да разглежда въпроса за изплащане на военни репарации на Атина за престъпленията на нацистите по време на Втората световна война. 

По думите му, този въпрос „бил окончателно решен – както от юридическа, така и от политическа точка“, предаде РИА Новости.

„Това е сложен юридически спор, но мога да ви кажа, че този въпрос е от национално значение за Гърция. Въпросът остава открит и ние подхождаме към него с най-разумния и ефективен образ за достигане на окончателното решение“, заяви Ципрас.

Гърция търси обезщетение за разрушената по време на немската окупация от 1941-1944 г. инфраструктура и връщане на насилствено взетия т. нар. окупационен заем. По данни на финансовото министерство на Гърция, Германия трябва да плати между 278 до 430 млрд. евро военни репарации за щетите, нанесени на икономиката на страната по време на окупацията през 1941-1944 г. и за принудителния „окупационен заем“. Германия отхвърля всички искания на Гърция.

Коментари: 0