Гърция въвежда данъчни облекчения преди изборите

Премиерът Алексис Ципрас обеща да свали ДДС и до 2022 г. бюджетът да е на първичен излишък от 3.5%

Гърция въвежда данъчни облекчения преди изборите

Снимка: БТА

516 ~ 2 мин. четене
Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви плановете си да въведе данъчни облекчения и да върне допълнителните обезщетения за пенсионерите с най-ниски доходи. Обещанието на Ципрас идва само две седмици преди общинските избори в страната, които съвпадат и с изборите за европейски парламент.
Гърция излезе през август миналата година от третата спасителна програма, надхвърляйки фискалните цели, поставени от международните кредитори.

„Дошло е времето жертвите, които гръцкият народ направи, да бъдат оправдани“, заяви Ципрас на съвместен брифинг с финансовия министър Евклид Цакалотос и други министри.

Новите мерки ще действат в периода 2019-2021 г. Те включват допълнителни обезщетения за пенсионерите с най-ниски доходи, които пострадаха най-много от „затягането на коланите“, което се наложи заради тежката дългова криза, в която изпадна страната през 2012 г. Също така данъкът върху добавената стойност (ДДС) за ресторантите ще бъде намален до 13 от 24%, докато втората диференцираната ставка за ДДС ще падне от 13 на 11%.

Правителството ще премахне и т.нар. „солидарен данък“ върху годишните доходи до 20 000 евро и ще го намали за по-високите доходи от следващата година. Ципрас също така иска да намали корпоративния данък от сегашните 28% до 25% през 2021 г.

Ципрас, който е изправен пред гласуване на вот на доверие в петък, каза, че не се очаква данъчните промени да изложат на риск бюджета и заложените годишни фискални цели.
Засега не е ясно дали кредиторите, които в момента правят оценка след приключването на спасителната програма, ще одобрят мерките на гръцкия премиер, пише Reuters.

Гърция се е ангажирала да достигне първичен бюджетен излишък (т.е. без включване на разходите за лихви) от 3.5% до 2022 г. Ципрас прогнозира, че тази година първичният бюджетен излишък ще бъде 1.14 млрд. евро, добавяйки, че Гърция разполага с ликвидност от 31 млрд. евро.

„През следващите дни сумата от 5.5 млрд. евро ще бъде депозирана в специална ескроу сметка, което ще послужи като гаранция, че Гърция ще изпълни фискалните си цели до 2022 г. и дълговите задължения“, каза Ципрас.

„Обещахме 3.5% и те (кредиторите) ще получат 3.5%“, каза финансовият министър Цакалотос. „Или ще го получат от набирателната сметка, или от нашия излишък... Това е нашата гаранция“, добави той.

Лявото правителство на Ципрас, което изостава от консервативната опозиция в социологическите проучвания, желае да демонстрира своята загриженост за по-бедните, по-уязвимите гърци, които са най-силно засегнати от 10-годишната криза, пише Reuters.
Коментари: 0