Гърция затваря 250 клона на банките си

Промените ще засегнат България и Румъния

Гърция затваря 250 клона на банките си
4109 ~ 2 мин. четене

Гърция планира да затвори 250 клона на банките си, пише атинският вестник „Вима“, посочвайки, че страната е в очакване на промените в трудовото законодателство.

Според изданието гръцките банки ще се насочат към мерки за икономии, които ще включат съкращения на служители, закриване на клонове и закриване на или продажба на дъщерните им банки.

До края на 2017 г. гръцките банки планират да съкратят персонала си с 6000 души, които ще бъдат пенсионирани или уволнени. Това ще доведе до намаляване на служителите наполовина, в сравнение с периода преди финансовата криза.

Очакват се големи съкращения в „Националната банка на Гърция“ и банка „Пиреос“, пише още гръцкото издание, цитирано от БГНЕС. Предвижда се намаляване на банковите клонове в Гърция с около 10% и от 2500 ще станат 2250. В „Пиреус“ и „Алфа банк“ ще има най-много съкращения и ще затворят над 200 клона в страната.

Освен в Гърция, клоновете на гръцки банки в чужбина също ще бъдат драстично намалени. „Националната банка на Гърция“ и банка „Пиреус“ ще трябва да се оттеглят от повечето пазари, заради държавната помощ, която са получили през 2015 г., допълва в. „Вима“.

Изданието посочва, че под удара на мерките ще попаднат клоновете на Националната банка в България и Румъния, на „Юробанк“ в България, Румъния и Сърбия, на „Алфабанк“ в Румъния и на „Пиреус“ в България и Румъния.

Преструктурирането на клоновете на гръцките банки на Балканите може да бъде извършено чрез тяхното затваряне, продажба на други банки или с тяхното сливане. Като възможност за това се посочва примера с продажбата на клона на "Алфа Банк" в България на българската "Пощенска банка", която е собственост на гръцката "Юробанк".

Подкрепи Economic.bg