Газът е определящ за конфликтите между много държави

Подкрепяме всеки енергиен проект, стига да е по правилата, заяви Бойко Борисов

Газът е определящ за конфликтите между много държави

Газът се оказа определящ и за политиката на много държави, и за конфликтите между тях. Това заяви премиерът Бойко Борисов на конференция на газовата инфраструктура в Европа, предаде Агенция „Фокус“.

"В момента, в който се заговори за Южния газов коридор, веднага в Нагорни Карабах пак започнаха проблеми. Конфликтите на много места по света са именно за този оказал се изключително важен за икономиката продукт, който хем щади екологично природата, хем е значително по-евтин от другите горива и дава огромен тласък на икономиката“, заяви българският премиер.

"Благодарен съм на еврокомисаря Канете, че преди десетина дни в София той обяви Европейския газов хъб „Балкан“. Защото, когато нещо е в приоритета на ЕК, е много по-лесно да се преговаря и много по-лесно се работи. Фондовете дават голяма възможност и ние в момента всички интерконекторни връзки ги работим и с европейски пари", обясни Борисов.

"Ние не сме против никой енергиен проект, стига да се изпълняват условията и да не се застрашават и други страни. Считам, че руският газ трябва да се привлича и ползва по правилата, които ЕС е решил и същевременно да си подготвим диверсификация през LNG терминалите, през свързаността, която различните потоци ще държат, да се гарантира, че никога няма да останем на студено и да ни се блокира икономиката в един момент“, посочи той.

 "Когато обаче си в един подобен могъщ съюз, защото Европа безспорно е най-доброто място за живеене в света и всички искат да живеят в Европа, трябва да се спазват правилата“, допълни премиерът. "Имаме много ясни правила за трети либерализационен пакет, който трябва да важи за всички и да се изпълнява от всички. Ние не сме против никой проект, стига да се изпълняват тези условия и стига да не застрашават и други страни“, подчерта той.  

"Когато дойдохме предишния мандат на управление, България получаваше най-скъпия газ в Европа, в момента газът ни е най-евтин в Европа. Това ни костваше обаче да премахнем 3 посредника между нас и руския доставчик. Може да се сетите защо е имало толкова посредници за газ. Много често говорим и за корупция и за политика, ако щете“, посочи премиерът.

"Надяваме се във всички посоки дипломатично да постигaме успех. Заварихме най-скъпата цена в България, сега имаме най-евтината, с преговори, с усилия, с дипломатичност, за което разбира се съм благодарен“, допълни Борисов.

Коментари: 0