Газовата връзка България-Сърбия е приоритет за ЕС

Всяка държава трябва да има поне 3 различни източника за доставка на газ, заяви Марош Шефчович

Газовата връзка България-Сърбия е приоритет за ЕС
3809 ~ 3 мин. четене

Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия.

Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович в края на двудневната си визита в Белград. Шефчович, който отговаря за енерийния съюз, уточни, че Брюксел е готов да отдели сериозни средства за енергийната диверсификация.

„Искаме всяка европейска държава да има по-голяма енергийна сигурност, а това означава достъп поне до 3 различни източници на газ. Това от една страна увеличава конкуренцията, което влияе на цената, а от друга се увеличава енергийната сигурност“, каза още Шефчович.

По отношение на т.нар. „Турски поток“ той каза следното: „Длъжни сме да поговорим за „Турски поток“, защото за него до момента знаем само от една пресконференция. Искаме да разберем какво ще бъде неговото влияние върху цялостната енергийна сигурност в Европа. Дали ще се спазват европейските закони.“

„Естествено тук се поставя въпросът и за Украйна. Транзитът през нея трябва да бъде съхранен. Той се използва от десетилетия, включително и по време на Студената война. За „Турски поток“ трябва да говорим в конструктивен дух, да погледнем търговската част на проекта и да видим как той ще се включи в енергийната стратегия на ЕС“, обясни еврокомисарят.

Шефчович подчерта, че има интензивен диалог с руските партньори и по-специално относно тристранните преговори с Украйна по т.нар. „зимен пакет“. „Опитваме се да се договорим и през следващата зима транзитът на газ да преминава през Украйна и страната да бъде снабдявана с газ.“

На въпроса дали е бил изненадан от спирането на „Южен поток“ той казва следното: А кой не бе изненадан? Това чух и от сръбските официални лица, а преди това от газовите компании в Европа, както и от представителите на страните, през които трябваше да мине „Южен поток“. Всички за това разбрахме от една пресконференция. Според мен трябва да се отдалечим от пресконференциите и да изясним някои неща. За ЕС е важно доставките на газ да бъдат от Европа, а не на турската граница.

На въпрос „дали изненадата е била положителна“ Марош Шефчович отговори: Взехме го предвид. За някои държави, като България например, това бе голяма изненада. Това създаде много грижи около енергийната сигурност. Поради тази причина президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер ме помоли да поработя върху енергийната сигурност на Югоизточна Европа и Западните Балкани, което и правим в момента. Опитвам се да убедя държавите от региона, че не е добре да разчитат на големи проекти в бъдеще, а да помислят върху това какво могат да направят сами. А това означава по-добри интерконектори и връзки помежду им, за да постигнем целите, за които говорихме. Да имат поне 3 различни източника на газ. Това ще подобри значително енергийната сигурност.

Шефчович съобщи, че със сръбския премиер Александър Вучич и енергийния министър Антич са преговаряли за българско-сръбския газов интерконектор. „Това е много важен проект в нашите планове. Една част може да се финансира от европейските средства от страна на България и от Кохезионния фонд от ИПА за Сърбия. Трябва да включим Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, за да бъдем сигурни, че парите са достатъчно за българо-сръбската газова връзка“, подчерта Шефчович в интервю за РТС. Той уточни, че „ЕС вижда Сърбия и останалите страни-кандидатки за членство в ЕС като част от европейския енергиен проект“. Еврокомисарят поясни, че в момента се преговаря за свързването на Сърбия с терминала за втечнен газ, който се изгражда в Хърватия и ще даде нови възможности.

Според него най-голямото предизвикателство е промяната на съзнанието. Трябва да търсим решения за енергийните и климатичните промени в рамките на региона и Европа. Да сътрудничим по-добре. Тези въпроси не са затворени в рамките на държавните граници, те имат много по-голям обсег.

Шефчович твърди, че Русия е заинтересована от новия енергиен проект, който е бил представен по време на визитата му в Москва, но тогава той все още е бил в подготвителна фаза. „Русия е голям доставчик, но ние я разглеждаме като важен енергиен партньор и вярвам, че тя ще остане такъв и в бъдеще“, поясни Марош Шефчович.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg