„Газпром“ постави нова цена на руския газ за Европа

През 2017 г. страните от ЕС ще плащат с 10% повече за газ

„Газпром“ постави нова цена на руския газ за Европа
Автор: Александра Сотирова

Руският гигант „Газпром” определи цената на договорите за износ на газ към Европа през 2017 г. Стойността на 1000 куб. м газ ще варира между 180-190 долара, съобщи зам.-председателят на компанията Александър Медведев. Цената е почти 10% по-висока от тази, която Европа е заплащала през изминалата година. Тогава тя беше около 167 долара за 1000 куб. м газ.

Медведев отбеляза, че прогнозирането на цената сега е по-сложно, отколкото преди, тъй като портфолиото на „Газпром” е заложена различна система за ценообразуване. За сравнение средната експортна цена за 1000 куб. м газ за балтийските страни през 2016 г. е била 152 долара.

Ценообразуването на експортната цена от "Газпром" е традиционно обвързано с кошницата от петролни продукти и следователно до голяма степен зависи от цените на петрола. През последните години, по искане на европейските си клиенти, руската компания прави промени в дългосрочните договори, добавяйки към формулата изчисляването на цената на газа на спот пазара.

Миналата година обемът на доставките на "Газпром" към Европа достигна 179.3 млрд. куб. метра газ, което е сравнимо с общото потребление на Япония, Сингапур, Южна Корея и Виетнам. През 2017 г., при подобни климатични условия, обемът на доставките на "Газпром" през зимата може да надвиши историческия рекорд от 180 млрд. куб. метра. Делът на "Газпром" на европейския пазар се е увеличил през годината от 31% на 34%, а компанията планира да го държи в рамките на 35% до 2025 г.

Според  Медведев "Газпром" е ключов играч на европейския пазар и според очакванията на компанията тази позиция ще остане стабилна през следващите години. "Европа е била и продължава да бъде приоритетен пазар за „Газпром” - заключи той.

Коментари: 0