„Газпром” започна строежа на „Северен поток 2” във финландски води

Все още не е ясен точният маршрут на газопровода

„Газпром” започна строежа на „Северен поток 2” във финландски води

Снимка: Allseas

912 ~ 1 мин. четене

Тръбополагащият кораб Solitaire (собственост на швейцарската Allseas) започна работа по поставянето на тръбите за „Северен поток 2” във финландски води. Това съобщава проектната компания Nord Stream 2, 100% дъщерно дружество на „Газпром”. Полагането на тръбите ще се извършва денонощно, без почивен ден, пишат още от компанията.

Припомняме, че в края на юли проектната компания започна изграждането на газопровода по дъното на Балтийско море.

Газопроводът "Северен поток 2" (Nord Stream 2) ще свързва руските доставчици с потребителите в Европа, а дължината му ще бъде повече от 1200 км. Капацитетът ще бъде 55 млрд. кубически метра газ годишно. Цената на проекта се оценява на почти 10 млрд. евро. Проектът се изгражда в консорциум между „Газпром”, Engie, OMV, Shell, BASF и Uniper.

„Северен поток 2” вече получи пълни разрешителни за изграждането и експлоатацията на газопровода в Германия, Финландия и Швеция. На 7 юни Министерството на строителството на Русия издаде разрешение за изграждане на руска част от газопровода. Точният маршрут на газопровода все още не е ясен, тъй като Дания не е дала съгласието си да минава през водите ѝ, но от Nord Stream 2 каза, че имат готов алтернативен маршрут, който не изисква позволението ѝ.

Подкрепи Economic.bg