Ген. секретар на НАТО: България е ценен съюзник

Алиансът не търси конфронтация с Русия, но страните взаимно ще се защитават

Ген. секретар на НАТО: България е ценен съюзник

Снимка: NATO

„В продължение на почти 13 години България е ценен съюзник, имащ важен принос за колективната ни отбрана“. Това се казва в официално изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг от срещата му с новия президент на България Румен Радев, публикувано на официалния сайт на Алианса.

„Вие предоставяте кораби на НАТО, за да патрулира в Черно Море. Играете важна роля за сигурността на вашия регион, чрез приноса си към присъствието на НАТО в Косово, подкрепата за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и помощта ви за Украйна, където водите фонда на НАТО по медицинска рехабилитация”, подчертава Столтенберг.

„Много съм благодарен и за вашата силна ангажираност към присъствието на НАТО в Афганистан, където помагате в борбата срещу тероризма и предотвратявате възможността Афганистан отново да се превърне в убежище за международния тероризъм. Срещал съм се с български войници в Афганистан и е чудесно, че мога да ви кажа, че те бяха много професионални и много ангажирани. Ние сме горди да имаме български войници, част от присъствието ни в Афганистан”, добавя той.

Столтенберг топло приветства президента Радев, припомни неговия стаж в централата на НАТО и подчерта ангажираността му към каузата на Алианса. Той изрази надежда, че и в новата си роля Радев ще поддържа ангажимента си към безопасността и сигурността на България и Алианса. 

Ген. секретар посочи актуалните предизвикателства пред отбранителната организация и предприетите мерки, за да се справи с тях. „Средата на сигурност, която ни обгражда, се променя. Ние виждаме една по-настоятелна Русия. Виждаме безредици и насилие на юг – тероризмът. Ние виждаме кибер-атаки и хибридна война.

НАТО отговаря. Ние отговаряме като увеличаваме присъствието си в югоизточната част от Алианса, в Балтийските републики и в Полша. Ние Засилваме нашето присъствие в черноморския регион с пакет от мерки на земята, във водата и във въздуха. Ще приключим работата си на срещата на министрите на отбраната през февруари. Някои съюзници от НАТО вече посочиха, че ще допринесат за това присъствие. Силен знак за солидарността на НАТО”, посочва Столтенберг.

„Но сигурността не е безплатна. Затова и трябва да увеличим разходите за отбрана и приветствам това, че България вече е започнала да увеличава инвестициите си в отбраната. Смятам, че това подчертава ангажираността на България към НАТО и към решенията на НАТО за засилването на колективната ни отбрана”, подчертава ген. секретар на Алианса.

НАТО не иска и не търси конфронтация с Русия. Не искаме нова Студена война, затова и отговорът ни е премерен. Той е прозрачен и защитен. Но даваме ясен знак, че сме заедно. Че всички съюзници са готови да се защитят един-друг”, обясни той.

Коментари: 0