ГЕРБ и патриотите се разбраха за пенсиите

Лидерите не коментираха колко ще струва решението им на бюджета

ГЕРБ и патриотите се разбраха за пенсиите

ГЕРБ и патриотите са постигнали съгласие по темата с пенсиите. Това стана ясно след поредната среща на политическите сили, без обаче да бъдат обявени конкретни числа колко ще струва решението им на бюджета. Лидерите на ГЕРБ и НФСБ Цветан Цветанов и Валери Симеонов бяха единодушни, че са стигнали до решение по темата и предстоящите разговори ще бъдат относно останалите секторни политики.

„Продължаваме да работим по останалите секторни политики и в четвъртък може би най-късно ще трябва да сме готови с разработването на програмната стратегия“, заяви Цветанов. Той не пожелала да коментира какъв ще е точният размер на пенсиите, защото трябва да бъде определен окончателния вариант на стратегията. „Не можем да коментираме числа или каквито и да било цифри. Всички направихме взаимен компромис, водени от интереса България“, посочи още Цветанов.

От своя страна Валери Симеонов изтъкна, че Обединени патриоти и ГЕРБ са постигнали общо решение. „Доволни сме от това, че постигнахме общо решение, защото сега спокойно можем да продължим и по останалите сектори. В момента сме на външна политика. Имаме още доста работа“, каза Симеонов. „Когато приключим с програмната стратегия ще я предоставим. До четвъртък ще работим, ако трябва и повече ще се работи“, посочи Валери Симеонов. Той заяви, че заложената сума за минимална пенсия ще се види, когато програмната стратегия е готова. „Въпросът е, че двете политически сили постигнахме приемливо решение и за двете сили“, каза още Валери Симеонов.

Според разчетите на Българската стопанска камара (БСК) през 2017 г. ще са необходими средно по 520 млн. лева месечно, за да се увеличат всички пенсии на поне 300 лв. Между 2018 до 2020 г. пък ще са необходими над 6 млрд. лв. годишно за пенсии, ако се приеме увеличение на минималната пенсия до размер от 300 лв.

Коментари: 0