ГЕРБ и „Патриотите“ ще обсъдят днес бъдещето на кабинета

Ще бъдат разгледани поне три варианта за бъдещето на правителството в рамките на настоящото Народно събрание

ГЕРБ и „Патриотите“ ще обсъдят днес бъдещето на кабинета

Снимка: Архив

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Днес при премиера Бойко Борисов трябва да се състои Коалиционен съвет. На него големият партньор ГЕРБ и малкият Обединени патриоти ще обсъдят създалата се криза след протестите и след оставките в правителството.

Вчера министър-председателят поиска оставките на финансовия министър Владислав Горанов, на вътрешния Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. Очаква се днес и тримата да депозират оставките си.

На днешното коалиционно заседание ще се обсъждат поне три варианта за кабинета в рамките на това Народно събрание. И при трита обаче Борисов не е премиер.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите на това обсъждане са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват „въздържал се“, след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила -ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

Коментари: 0