Китайската икономика изненада с по-голям икономически ръст

През второто тримесечие годишното нарастване е достигнало 3.2% и компенсира донякъде рекордния спад от предходното

Китайската икономика изненада с по-голям икономически ръст

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Китайската икономика нарасна с 3.2% през второто тримесечие спрямо година по-рано, съобщи държавното статистическо бюро днес. Отчетеният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) възстановява донякъде рекордното потъване три месеца по-рано, предизвикано от затварянето на държавата заради коронавирусната епидемия.

Китайската икономика ще продължи да се възстановява през втората половина на годината, въпреки че въздействието от пандемията върху световната икономика би създало някои предизвикателства за нейния растеж, се казва в съобщението.

„Китай ще запази гъвкавост в икономическата политика“, заяви говорителят на статистическото бюро Лю Айхуа пред репортери, цитиран от Reuters.

Отчетеният днес ръст е по-бърз от прогнозираните 2.5% от анализаторите и следва резкия спад от 6.8% през първото тримесечие. Тогава беше регистрирано първото подобно свиване от 1992 г., когато започнаха тримесечните рекорди на брутния вътрешен продукт (БВП).

Икономиката се е свила с 1.6% през първите шест месеца спрямо година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро.

Втората по големина икономика в света се възстановява бавно през последните два месеца. Правителството въведе редица мерки, включително повече фискални разходи, данъчни облекчения и намаляване на лихвените проценти и изискванията към резервите на банките, за да съживи разрушената от коронавируса икономика и да подкрепи заетостта.

На тримесечна база БВП се повишава с 11.5% за периода април-юни, съобщи Бюрото. Очакванията бяха за ръст от 9.6%. Горе-долу толкова беше понижението предходното тримесечие (9.8%).

Коментари: 0