ГЕРБ обеща поне 500 км нови магистрали за 4 години

Сред приоритетите на управляващата партия са минимална работна заплата от 1000 лв. и минималната пенсия от 600 лв.

ГЕРБ обеща поне 500 км нови магистрали за 4 години

Снимка: Стопкадър

5578 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Изграждане на нови поне 500 км магистрали, нови поне 4 000 километра второкласни и третокласни пътища и модернизация на железопътния и Вик сектори. Това са част от обещанията на управляващата партия ГЕРБ, заложени в предизборната ѝ програма, представена днес.

Тя бе презентирана от четирима настоящи министри – Томислав Дончев, Красимир Вълчев, Росен Желязков и Деница Сачева – и един бивш – Владислав Горанов, който описа финансовите и данъчни намерения на ГЕРБ.

Освен инфраструктурните подобрения, един от приоритетите на партията е влизането на България в еврозоната още през 2024 г. Това обаче зависи и от страните членки във валутния съюз.

Горанов посочи още веднъж, че ГЕРБ не смята да променя по какъвто и да било начин данъчната система, защото „съществуващият данъчен модел е оптимален“. Той допълни, че партията ще се придържа към „консервативно управление на публичните финанси“.

Според Горанов местните данъци трябва да се развиват в посока по-справедливо облагане и наблягане на екологичния компонент.

Министрите обърнаха внимание и на образованието и нуждата от преквалифициране на голяма част от работната сила в страната.

Дончев пък посочи, че разходите за развойна дейност ще бъдат увеличени двойно - до 2025 г. те трябва да нараснат до 1.6% от БВП, или 3.1 млрд. лв.

Нашите разчети показват, че ние може да гоним амбициозна цел от поне 50% нарастване на преките и чуждестранни инвестиции“, посочи още вицепремиерът.

Образователният министър Вълчев заяви, че трябва да бъдат засилени инвестициите в учители и преподаватели, като възнагражденията им бъдат поне 140% от средното в страната.

Министър Сачева допълни, че ще бъде изграден портал за "работни места на бъдещето" и ще бъдат създадени стимули за бизнеса за наемане на лица в пенсионна възраст. Тя потвърди намерението на ГЕРБ да направи минималната работна заплата 1000 лв., а минималната пенсия – 600 лв.

Коментари: 0